Как да изперем добре много мръсни чорапи

Как да изперем добре много мръсни чорапи
Снимка: Instagram

Случвало ли ви се е да не можете да се справите с изпирането на много мръсни чорапи, което не е толкова рядко срещано явление, особено ако те са бели или в по-светли цветове? Чудите се дали не бъркате някъде и дали те изобщо могат да бъдат изпрани. Ето няколко съвета в тази насока:

Най-лесният начин да изперете много замърсени чорапи е просто като ги пуснете в пералнята на много висок градус и на дълга програма.

По повод предходното твърдение трябва да вземете предвид, че не всички тъкани позволяват пране на висока температура, както и че чрез прането на много високата температура, както и на програмите за пране, които са с продължитленост от по няколко часа по-лесно се раздърпват ластиците на чорапите.

Друг начин да се справите със силно замърсени чорапи е като ги накиснете предварително за 12 часа в разтворен във вода перилен препарат. За белите чорапи можете да използвате и белина, но за всички цветни тъкани, независимо дали са чорапи или дрехи, с употребата на по-силни препарати трябва да се подхожда внимателно.

Когато става въпрос за пране на фини дамски чорапи или пък чорапогащи, то прането в пералня изобщо не е препоръчително. Найлоновите чорапи и онези, които се произвеждат от ликра е препоръчително да се перат на ръка, а ако са по-замърсени, то тогава предварително ги накиснете във вода, в която сте разтворили перилен препарат.

В случай, че нямате време и все пак се решите да ги пуснете заедно с друго пране в пералнята, то задължително ги поставете в торбичка за пране на деликатни тъкани.

Как да изперем добре много мръсни чорапи

Когато живеем заедно с малки деца, е често срещано явление чорапите им да са кални. В никакъв случай не ги пускайте директно в пералнята, защото ако малчуганите са били прекалено залисани в игрите си на открито, то е твърдо вероятно чорапите им да са толкова кални, че не само да замърсят останалите дрехи в пералнята, но и да я запушат. Накиснете ги поне за няколко часа във вода (по-добре е да прибавите към нея и перилен препарат), преди да ги пуснете в пералнята.

Оставяйки настрана калта по детските чорапи, можете да се "сдобиете" и с такива чорапи, които са отцветени в зелено от трева. Те са по-трудни за обработка. Освен предварително да ги обработите с препарати срещу упорити петна, можете да изпробвате и 2 домашни трика.

Първият е просто да ги намажете с водка и да ги оставите за около 2-3 часа, преди да ги пуснете в пералнята. Ако не ви се ще да използвате любимото си питие за чистене на мръсни чорапи, то тогава си пригответе паста от захар и вода и с нея разтрийте зелените петна. Отново оставете за 2-3 часа и едва тогава ги пуснете в пералнята.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати