advice.bg»Статии»Семейството и отношения»Секс»Основни правила за безопасен секс

Основни правила за безопасен секс

Основни правила за безопасен секс

Би трябвало да ви е пределно ясно, че колкото и приятен, сексът крие много рискове - не само непланирана бременност, но и редица гинекологични заболявания, някои от които могат да бъдат смъртоносни (СПИН).

Също така би трябвало и да ви е пределно ясно кои са основните правила за безопасен секс, но най-малкото, за да ни е по-спокойно, ще ви припомним най-важните 3 от тях.

1. Направете си изследвания

Това естествено е възможно и осъществимо, ако сте с постоянен партньор. При положение, че предпочитате неангажиращия секс, няма как да накарате всеки ваш партньор да си направи каквито и да било изследвания.

Но ако сте се врекли в моногамността, то е добре редовно да посещавате гинеколог/уролог, защото някои заболявания, като гъбичките например, могат да бъдат вследствие от посещения на обществен басейн. Т.е. няма как да се предпазите от тях, но можете да се излекувате. Това е задължително, за да сте убедени, че правите безопасен секс.

2. Винаги използвайте презерватив

Да, може да ви е писнало от подобни съвети и да считате, че ако сте с постоянен партньор, това не е необходимо.

Първо, няма как да сте сигурни, че той никога няма да ви изневери и второ, е напълно възможно вие самата да страдате от някакво заболяване, за което не подозирате. Типичен пример е човешкият папиломен вирус.

Как да се предпазим по време на секс

За разлика от другите контрацептиви, като противозачатъчните хапчета например, използването на най-обикновен презерватив (говорим за онзи, който мъжете поставят върху пениса си, а не за женските презервативи) би ви предпазило не само от нежелана бременност, но и от почти всички гинекологични заболявания.

Тук отново ще споменем човешкия папиломен вирус, от който един мъж може да пострада дори и без да е правил секс, а само т.нар. кунилингус.

Така или иначе, използването на презерватив е най-сигурният и надежден начин да се предпазите от сочените за срамни болести. За да сте сигурни, че сексът е безопасен, използвайте го винаги, особено ако сте любители на аналния секс. Използвайте го и когато включвате в акта си и секс-играчки. Той е незаменим!

3. Не правете секс, ако сте прекалили с алкохол, наркотици или упойващи вещества

Едно е да изпиете 1-2 чаши вино и съвсем друго да изпиете цялата бутилка. Тогава съзнанието ви ще е замъглено и ще забравите за всички рискове, които може да крие секса. Дали си струва да поемете подобен риск?

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати