Как се прави бизнес план?

мислене върху бизнес план

Започването на нов бизнес е свързано с множество въпросителни, които често изискват консултацията с професионалист, който да ви насочи относно най-добрата форма, под която да регистрирате този бизнес, какви данъци и осигуровки ще трябва да плащате и др. подобни и не толкова забавни неща.

Това, което е от изключителна важност обаче, е перфектната организация и планиране на дейностите, за да може да предвидите максимално точно какво ви очаква. Поне в началото. Добрият бизнес план ще ви избави и от изненадите, които съпътстват всеки прохождащ бизнес.

Какво представлява бизнес планът?

Бизнес планът е онзи документ, който се създава в началото на вашето бизнес начинание и което очертава контурите на бизнеса ви - така както вие си го представяте и така както трябва да бъде, за да е легален и печеливш. Той обхваща въпроси като предмет на дейност, планиране на стъпване на пазара и прогноза за развитие, първоначално финансиране и финансови прогнози, каква документация ви е нужна за съответната дейност и др.

Като цяло бизнес планът е нужен, най-вече ако планирате да привлечете инвеститори. Той е най-добрият начин да заявите себе си и да убедите насрещната страна, че дадената бизнес идея си струва. Още повече, че това е идеалният начин за вас да погледнете на бизнеса си отстрани и да го видите през очите на потенциални партньори или инвеститори.

Структура на бизнес плана

Напишете резюме

Целта на резюмето е да привлече внимание. Представете си, че сте банков служител, който получава, да кажем, 20 предложения за инвестиции днес. Повярвайте, той няма да прочете целия ви бизнес план, само защото сте му го изпратили. Ще прегледа резюмето. Ако то го впечатли, ще прочете и останалата част и може да го придвижи към висшестоящите.

Съвет: направете кратко представяне на компанията, дейността и продуктите й. Подкрепете искането си с кратък обзор на пазара и нишата, която искате да заемете, както и с финансови прогнози за вашата идея.

Презентация на компанията

оформяна на бизнес план

Презентацията трябва да е по-детайлна отколкото в резюмето. Включете бизнес модела си, мисията и целите, както и структурата на компанията.

Анализ на пазара

Тук трябва да направите задълбочено проучване на пазара, за да видите дали той наистина се нуждае от вашата услуга или продукт. Оттам ще изходите и по отношение на правилното позициониране и целевата аудитория. Това е частта от бизнес плана ви, която трябва да бъде максимално специфична и детайлна. Подкрепете анализа с графики и модели на прогнози.

Тук е мястото да анализирате и конкуренцията (ако имате такава) като очертаете предимствата и недостатъците им, както и възможните стратегии, които ще приложите, за да се справите с възможни предимства.

Презентация на услугите/продуктите

Тук трябва да направите задълбочено представяне на това, което предлагате и по какъв начин то очертава нова пазарна тенденция. Основното, на което трябва да наблегнете, е да покажете какво ново предлагате на потенциалните си клиенти, с какво се различавате от останалите подобни фирми на пазара.

Оперативен модел и управленски персонал

Това е мястото, където ще представите управленската структура на вашата фирма и оперативния модел, върху който почива организацията й. Детайлно очертайте задачите и отговорностите на всички - от управителя до обикновения работник. Ако персоналът е с по-специфични функции е добре да включите и съответните автобиографии или примерни длъжностни характеристики ако все още не сте намерили правилните хора.

Маркетингов план

Изключително важна част от всеки бизнес план е маркетинговата стратегия, която ще очертаете за фирмата си. Това, естествено, включва и планиране и прогнозиране на печалбите. Маркетинговата стратегия включва информация като проникване в съответната пазарна ниша и прогнозиране на относителния дял, който ще заемете в едно обозримо бъдеще. Разгледайте различните дистрибуционни канали и рекламни стратегии, които ще са нужни. Изградете стратегия за продажби и съответния екип, който ще ви е нужен.

Финансов план

Последната стъпка и, може би, най-съществената, е да очертаете финансовия модел - стартови разходи и финансови прогнози например. Бъдете внимателни в анализа си, защото много често се случва да пренебрегнем или пропуснем някое сериозно перо. Ако търсите инвеститори, това няма да бъде посрещнато с добро око. В такъв случай от значение са и финансовите прогнози. Те трябва да бъдат максимално точни и ясни, за да убедите инвеститорите да ви дадат исканата сума.

Приложения

Тук може да включите всякаква релевантна информация, която не е намерила място в останалите секции на бизнес плана ви.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати