Колко време отнема изграждането на мускулна маса

Изграждане на мускулна маса

Ако тренирате редовно, вероятно вече знаете, че силовите тренировки са важна част от рутината ви. Вдигането на тежести обикновено е по-трудно от кардио тренировките.

Резултатите невинаги идват бързо, въпреки издръжливостта, която изграждате благодарение на тях. Важно е да знаете, че изграждането на мускулна маса може да ви отнеме дори повече от 2-3 месеца. И всичко зависи от индивидуалното състояние на тялото ви, вида и честотата на тренировките.

Как всъщност растат мускулите? Вдигането на тежести представлява стрес за тях – заради това някои от влакната се разкъсват. За системата ни това е вид травма, затова тя реагира със заздравяване на травмираните части от тялото ни.

Важни са и хормоните – те контролират важни процеси, например формиране на нови капиляри, поправка на нанесените щети и увеличаване на мускулната маса. Пример за това е хормонът на растежа.

За видими резултати не е нужно да прекарвате цял ден във фитнеса. Достатъчни са 20 до 30 минутни силови тренировки 2-3 пъти в седмицата. Как обаче да разберем имаме ли резултати?

На първо място, можем да наблюдаваме тялото си – още на първия месец би трябвало да забележим малки резултати, като например по-изразени мускули в някои части на тялото ни или пък цялостно стягане. Други забелязват първите резултати заради увеличената издръжливост.

Храни за мускули

Важно е да знаете, че мъжете и жените изграждат мускули по различен начин. Причината е в хормоналните различия между двата пола. В тялото на силната част от човечеството има повече тестостерон, благодарение на който те естествено са надарени с повече физическа сила и по-бързо натрупване на мускулна маса.

Диетата също играе важна роля за трупане на мускулна маса. Ако искаме бързи резултати, трябва да наблегнем на диета с белтъчини, защото те са основна храна за мускулите ни. Осигурете си и достатъчно време за почивка – по този начин давате време на тялото си да се възстанови.

Правилото според фитнес инструкторите е, че не бива да тренирате една и съща мускулна група два дни подред. По този начин може да си нанесете травми, които обикновено се нуждаят от дълго възстановяване.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати