Как да се справим с агресивни пчели

Как да се справим с агресивните пчели

Опитните пчелари смятат, че съществуват различни породи пчели, като някои от тях са мирни, другите са агресивни, а трети - зли. В този случай обаче е логично да се запитаме, поради каква причина една и съща порода може да се държи по различен начин при различните пчелари? Едните могат спокойно да доближат насекомите, докато другите не могат да го направят без предпазни средства.

Знаменития учен Бутлеров още в миналото е казал, че винаги трябва да сме особено внимателни с пчелите. Трябва да се приближаваме много внимателно към тях, без резки движения и силен шум. Рязкото ръкомахането може да ги ядоса, затова не го правете. За да ги успокоите, можете понякога да опушвате дома им с дим. Желателно е да го правите още преди да са се ядосали и да са станали агресивни. Не забравяйте, че е много по-лесно да ги успокоите в началото, а не след като са започнали да жилят пчелите, а и тези насекоми много бързо могат да се раздразнят.

Имайте предвид, че ако пчелите са станали агресивни още в началото на сезона, тогава е твърде вероятно да си останат така до края му. Тук ще се наложи да използват всички ваши умения в тази област, за да се справите със ситуацията. Препоръчва се в този случай да направите опушването с гъст и хладен дим.

Ако пък насекомите са се ядосали по ред причини, тогава повдигнете платното и пуснете дим направо на рамките, а след това го затворете отново. В началото те ще са спокойни, но след това ще започнат да се опитват да излизат.

В този момент трябва задължително да ги опушите много добре. Ако изпуснете момента, тогава задължително те ще ви атакуват. Старайте се да правите всичко внимателно, тъй като впоследствие е много трудно да успокоите агресивните пчели, ако сте ги ядосали.

Агресия при пчелите

От всичко казано дотук, можем да си направим логичния извод, че огромно влияние на поведението на пчелите играят външните дразнители.

Спазвайки нашите прости съвети, ще можете да се справите с агресивните пчели. Задължително използвайте специална екипировка преди да посетите пчелините къщички. Трябва да умеете да ги успокоявате и да знаете основните правила за безопасност при работа с тези насекоми.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати