advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»На колко месеца кучетата си изправят ушите?

На колко месеца кучетата си изправят ушите?

На колко месеца кучетата си изправят ушите

Красивото куче е гордост за всеки стопанин. Често именно изправените уши на кучето могат много да кажат за това дали питомецът е породист. За съжаление невинаги те се изправят сами.

Ушите при кучетата се изправят, за да не се съмняват околните в тяхната породитост. Те придават на животното по-естетичен и внушителен вид. Това е особено важно, ако искате да посещавате изложби и състезания с любимеца ви.

Ако питомецът ви няма някакъв дефект и не говорим за вроден порок, тогава ще можете и сами да коригирате ситуацията с няколко лесни манипулации за изправяне на ушите на кучето. В някои случаи може да се наложи помощ от ветеринар и дори хирург, за да се случи това.

За някои стопани не е важно дали ушите на кучето им са изправени или не, имайки предвид и това, че при някои породи се допускат и двата варианта, а именно с изправени или клепнали уши. Във всеки един случай, това е избор именно на стопанина, тъй като на кучето му е все едно какви ще са ушите му.

Малките кученца се появяват на бял свят с прилепнали към главата ушички. С времето те се изправят, хрущялът укрепва и те заемат вертикално положение. За съжаление обаче това невинаги става от само себе си и този проблем често вълнува стопаните. Като цяло на изправянето на ушите на кучето влияят няколко фактора:

- Генетична наследственост;

- Прекалено дебели уши;

Малките кучета са с клепнали уши

- Нечистокръвни породи;

- Недостиг на калций в организма;

- Тънки и слаби уши на кучето.

Главното в случая е да не се паникьосвате в тази ситуация. Проблемните уши се нуждаят от малко помощ от ваша страна, за да се изправят. Ето и какво можете да направите, за да изправите ушите на кучето си.

- Правилно хранене;

- Специални витамини;

- Ръчен масаж;

- Залепване на ушите, за да държат формата си и да свикнат да са това положение.

Куче с изправени уши

За закрепване на ушите на кучето днес се използват, както меки, така и по-твърди конструкции (при едрите породи кучета). Като цяло е важно правилно да се грижите за животното, както и за храненето му, като така ще се намали възможността от това ушите да не се изправят сами. Ако все пак ви притеснява това, че времето минава, а ушите на кучето ви не се изправят дори с ваша помощ, тогава трябва да посетите своевременно ветеринар, който ще ви помогне да решите проблема с професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest