advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»На колко месеца кучетата си изправят ушите?

На колко месеца кучетата си изправят ушите?

На колко месеца кучетата си изправят ушите
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Красивото куче е гордост за всеки стопанин. Често именно изправените уши на кучето могат много да кажат за това дали питомецът е породист. За съжаление невинаги те се изправят сами.

Ушите при кучетата се изправят, за да не се съмняват околните в тяхната породитост. Те придават на животното по-естетичен и внушителен вид. Това е особено важно, ако искате да посещавате изложби и състезания с любимеца ви.

Ако питомецът ви няма някакъв дефект и не говорим за вроден порок, тогава ще можете и сами да коригирате ситуацията с няколко лесни манипулации за изправяне на ушите на кучето. В някои случаи може да се наложи помощ от ветеринар и дори хирург, за да се случи това.

За някои стопани не е важно дали ушите на кучето им са изправени или не, имайки предвид и това, че при някои породи се допускат и двата варианта, а именно с изправени или клепнали уши. Във всеки един случай, това е избор именно на стопанина, тъй като на кучето му е все едно какви ще са ушите му.

Малките кученца се появяват на бял свят с прилепнали към главата ушички. С времето те се изправят, хрущялът укрепва и те заемат вертикално положение. За съжаление обаче това невинаги става от само себе си и този проблем често вълнува стопаните. Като цяло на изправянето на ушите на кучето влияят няколко фактора:

- Генетична наследственост;

- Прекалено дебели уши;

Малките кучета са с клепнали уши

- Нечистокръвни породи;

- Недостиг на калций в организма;

- Тънки и слаби уши на кучето.

Главното в случая е да не се паникьосвате в тази ситуация. Проблемните уши се нуждаят от малко помощ от ваша страна, за да се изправят. Ето и какво можете да направите, за да изправите ушите на кучето си.

- Правилно хранене;

- Специални витамини;

- Ръчен масаж;

- Залепване на ушите, за да държат формата си и да свикнат да са това положение.

Куче с изправени уши

За закрепване на ушите на кучето днес се използват, както меки, така и по-твърди конструкции (при едрите породи кучета). Като цяло е важно правилно да се грижите за животното, както и за храненето му, като така ще се намали възможността от това ушите да не се изправят сами. Ако все пак ви притеснява това, че времето минава, а ушите на кучето ви не се изправят дори с ваша помощ, тогава трябва да посетите своевременно ветеринар, който ще ви помогне да решите проблема с професионална помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest