Рак на яйчниците как се открива?

Рак на яйчниците как се открива?
Снимка: advice.bg

Ракът на яйчниците в никакъв случай не бива да се разглежда като страшна присъда от жените, които страдат от него. Открит навреме и в ранен стадий, този рак е лечим при 96 % от случаите. И тук е ключовата част за успех на лечението - как се открива рак на яйчниците, какви са симптомите и методите за диагностицирането му.

Първото и най-важно нещо, което всяка жена трябва да прави, е да ходи на редовни гинекологични прегледи. Най-доброто лечение за рака на яйчниците, както и за всички останали заболявания, е превенцията.

В рамките на един нормален гинекологичен преглед лекарят трябва да палпира яйчниците и матката, да се увери в големината, формата и консистенцията им. Това е с първата стъпка към ранното откриване не само на рака на яйчниците, но и на всеки вид рак, който е свързан с репродуктивната система.

Добра идея е преди същинския тест да кажете на лекаря, че искате да ви бъде снета цитонамазка. Цитонамазката, позната у нас още като Папаниколау или ПАП тест може да помогне на лекарите да диагностицират ранен стадий на рак на матката, но не и на този на яйчниците. Той ще даде индикации за наличие на ракови образувания по яйчниците едва в по-напреднал стадий.

Поне два пъти годишно на гинеколог трябва да ходят жените, които имат фамилна обремененост за този вид рак. Ако ваши близки роднини по женска линия са страдали или страдат от рак на яйчниците, е добре да ви бъде назначено изследване за мутации на гените BRCA1 и BRCA2. То ще даде възможност на лекарите да установят дали сте изложени на риск от поява и развитие на болестта. Освен това те ще разкрият и рак на яйчниците в много ранен стадий.

Често ракът на яйчниците се афишира с много дискретни симптоми, които трудно ще свържем с това коварно заболяване. Ако усетите болки в корема или таза, страдате от запек или диария, имате позиви за често уриниране, неспецифично вагинално течение или коремът ви се подува, потърсете лекарска помощ.

В по-напредналите стадии ракът на яйчниците има по-ясно изразени симптоми, като увеличаване на размера на корема, подуване, газове, загуба на тегло, липса на апетит и др.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати