Advice.bg»Съвети»Как се бланшират манатарки?

Как се бланшират манатарки?

EvgeniaEvgenia
Новак
1351
Как се бланшират манатарки?

Един от най-добрите начини за приготвяне на гъби манатарки е чрез бланширането им.

Бланширането не само помага да се запази техният цвят и текстура, но и отстранява всякакви замърсявания и ги прави по-гъвкави за използване в различни рецепти.

Ето и стъпките за бланширане на гъби.

Преди да започнете, е важно да се подготвят всички необходими прибори и съставки:

- Гъби манатарки;

- Вода;

- Лед;

- Тенджера;

- Купа;

- Решетъчна лъжица.

Стъпка 1: Почистване на манатарките

Първата стъпка в бланширането на гъбите манатарки е да се почистят добре. Започва се, като се избършат гъбите с влажна хартиена кърпа, за да се премахнат всякакви замърсявания. Избягва се накисването им във вода, тъй като гъбите са склонни да абсорбират течности, което може да повлияе на тяхната текстура.

Стъпка 2: Подготовка на ледена баня за бланшираните манатарки

Пълни се голяма купа с вода и се добавя щедро количество лед, за да създадете ледена баня. Тя ще се използва за бързо охлаждане на гъбите след бланширане, за да се спре процесът на готвене.

Стъпка 3: Бланширане на гъбите манатарки

Оставя се тенджера с вода да заври. След като водата заври, внимателно се добавят почистените и нарязани на парчета гъби в тенджерата. Оставят се гъбите да се бланшират за една до две минути. Времето за бланширане може да варира в зависимост от размера на гъбите, така че се наблюдават, за да се предотврати преваряване.

Стъпка 4

С помощта на решетъчна лъжица бързо се прехвърлят бланшираните гъби в ледената баня, за да се спре процесът на готвене. Оставят се гъбите да престоят в ледената баня за няколко минути, за да се охладят напълно. След като гъбите се охладят, се изваждат от ледената баня и се отцеждат добре. В този момент гъбите са готови да бъдат използвани в любимите рецепти.

Ако не се използват веднага бланшираните манатарки, може да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника до пет дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати