Advice.bg»Съвети»Работещ пенсионер има ли право на борса?

Работещ пенсионер има ли право на борса?

Работещ пенсионер има ли право на борса?

Работещ пенсионер има ли право на борса? Това е интересен въпрос, който засяга много хора в България.

Според законодателството на Република България пенсионерите имат право да работят на трудов или граждански договор, без да губят правото си на пенсия. Това означава, че те могат да се възползват от всички права, които имат работниците, като право на почивка и отпуск, на възнаграждение, на нормални условия за изпълнение на работата и други. Освен това те продължават да се осигуряват за пенсионно и здравно осигуряване, което може да им донесе увеличение на пенсията в бъдеще.

Въпреки това работещите пенсионери нямат право на борса, т.е. на регистрация в Националната агенция за заетост и получаване на обезщетение за безработица. Това се дължи на факта, че те вече получават пенсия, която се счита за доход, който им осигурява средства за живот. Следователно, те не могат да претендират за безработни и да търсят друга работа чрез Националната агенция за заетост. Ако пенсионер иска да се регистрира на борсата, той трябва да се откаже от пенсията си, което не е разумно решение.

В заключение, можем да кажем, че работещ пенсионер има право да работи и да получава пенсия, но няма право на борса. Това е справедливо регулиране, което има за цел да предотврати злоупотреби със социалната система и да стимулира активното участие на пенсионерите в икономическия живот на страната, като те, от своя страна, подобрят жизнения си стандарт и си осигурят по-достойни доходи и начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати