advice.bg»Съвети»Колко калории изгаряме на ден

Колко калории изгаряме на ден

Колко калории изгаряме на ден

Броя на калориите, изгорени за един ден, е почти един и същ всеки ден, ако спазвате режима си на хранене стриктно и правите едни и същи тренировки.

Това колко калории се изгарят на ден се изчислява спрямо няколко от вашите жизнени показатели. За да се изчислят с точност калориите, които човек изгаря дневно, за да поддържа своите жизнени функции, се използват няколко различни метода.

Един от начините това да стане, е формулата на Харис-Бенедикт. Тази формула е била променяна няколко пъти, след като е била създадена през далечната 1984-та година.

Тя е различна при мъжете и жените, като се взима предвид 3 основни жизнени показателя - теглото, ръстът и възрастта. По този начин във всеки момент от нашия живот можем да изчислим това колко калории изгаря нашето тяло дневно.

Формулите са, както следва:

- Мъже - 66 + 13.8 х теглото + 5 х височината- 6,8 х възрастта;

- Жени - 655 + 9.7 х теглото + 1,85 х височината- 4,7 х възрастта;

Теглото се измерва в килограми, ръстът в сантиметри, а възрастта в години.

Това, което се получава от тези пресмятания, дава приблизителен резултат за това колко калории изгаря нашето тяло, само за подръжка на своите жизнени функции за един ден, без да се налага да се правят тренировки;

За да имате по-точни резултати, това, което се получава, трябва да се умножи по коефициентите, които отговарят на индивидуалното натоварване на всеки човек за ден;

- Хора, спортуващи между 1 и 3 пъти в седмицата, трябва да умножат това, което се получава по 1.3;

- Тези, които спортуват между 3 и 5 пъти в седмицата, трябва да умножат резултата, който са получили, по 1.55;

- Тези, които имат много активност през деня или тренират всеки ден по 1 час дневно, трябва да умножат резултите си по 1.7.

Това, което се получава, след като се направи крайното умножение, показва истинския разход на калории за един ден, според това каква е физическата ви активност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати