advice.bg»Съвети»При каква температура се топи златото?

При каква температура се топи златото?

МарияМария
Новак
1812
При каква температура се топи златото?

Златото е добър проводник на електричество и топлина. Химически не се влияе от въздух, влага и повечето корозивни реагенти, следователно е много подходящ за използване за монети и бижута, както и като защитно покритие върху други, по-реактивни метали.

Златото е един от най-тежките метали и се използва от хората в продължение на хиляди години. Атомният номер на златото е 79.

Топенето на злато е металургичен термин. Отнася се до изгаряне на примесите, с които златото може да бъде смесено. Чрез процеса топене златото се пречиства. Точката на топене на чистото злато се достига при 1 064°C. Ако обаче към златото има добавени други метали, градусите на топене може да варират.

Чистотата на златото определя колко бързо може да се стопи. Броят на каратите в златото показва колко злато има в една сплав, следователно всяка сплав има различна точка на топене.

Сплавите с по-нисък карат, обикновено 22k, 18k, 14k или 10k, съдържат по-високи проценти на мед, сребро, паладий или други неблагородни метали.

Чистото злато е жълто, сплавите имат различни цветови свойства. Всяко ниво на карат има уникален цвят и име. Цветът зависи от пропорциите на златото и второстепенния метал в съответната сплав.

Необходимата топлина на топене на златото би могла да варира и в зависимост от това къде и по какъв начин се обработва златото. Налягането в контейнера, в който се обработва златото, измества първоначалната точка на топене на метала. В повечето случаи температурата на топене и налягането са свързани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати