Advice.bg»Съвети»Колко време се пие калций?

Колко време се пие калций?

Колко време се пие калций?

Калцият е един много важен елемент за човешкото тяло. Той може да се набави както чрез храната, така и чрез хранителни добавки. По принцип една хранителна добавка с калций често бива съчетавана и с витамин D, който подпомага усвояването на калция при жени, страдащи от остеопороза. Пие се и от напълно здрави жени, които искат техните кости да са винаги силни.

Изследване, проведено преди година, което е направено от учени от Нова Зеландия и Англия обаче показва други резултати. Понякога приемът на калций може да крие риск за сърдечно-съдовата система и по-точно, ако се приема 1 таблетка хранителна добавка калций на ден повишава риска от сърдечно-съдови заболявания с цели 20 %.

- Научно доказано е, че калцият, който е синтетичен, не може да бъде усвоен по същият начин от нашияторганизъм, както този, който се набавя чрез храната. Когато се приемат хранителни добавки, калцият в кръвта се увеличава, което води до отлагането му по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Артериите загубват своята еластичност, което води до различни сърдечни и съдови проблеми;

Колко време се пие калций и в каква доза?

Количеството калций, което трябва да се приема на ден, е индивидуално и зависи от много фактори като например пол, възраст, климата, физическото натоварване, хранене, здраве. От тези фактори зависи и колко дълго да пиете калций. Периодът може да варира при различните хора и се определея индивидуално от специалист.

Във всяка една страна се препоръчва различно количество калций. Например в Обединеното кралство дневното количество на калций е 700 мг за жени, които са над 50-годишна възраст. В скандинавските страни е 800 мг, а в Амерка - 1200 мг. В България препоръчителната дневна доза е 800 мг за възрасти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати