Advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на зеленчуци»Отглеждане на грах в градината

Отглеждане на грах в градината

Отглеждане на грах в градината

Сладкият вкус на домашно отгледан градински грах не прилича на това, което можете да намерите в магазините за хранителни стоки – той е много по-крехък и в пъти по-вкусен. Грахът е една от първите култури за пролетния сезон, засадена веднага щом земята може да се обработи, дори ако след това вали сняг.

Грахът се отглежда лесно, но периодът му на отглеждане е ограничен. Важно е да го засадите достатъчно рано през пролетта, за да узрее, докато времето е все още хладно! Това означава да го посадите през февруари, март или април – ако времето позволява. Той обаче може да се отглежда и като есенна или зимна култура в по-топлите райони на юг от Стара планина.

Грахът не остава свеж дълго след прибиране на реколтата, така че се насладете на вкуса му възможно най-скоро! Закупеният от магазините за хранителни стоки грах често е с нишестен вкус, за който ще откриете, че не може да се сравнява с вкуса на пресния градински грах.

Без повече изтъкване на предимствата му, нека видим как да си отгледаме вкусен грах в собствената градина:

Засаждане на грах в градината

Изберете слънчево място и добре дренирана почва. Въпреки че грахът може да расте на частична сянка, той няма да бъде толкова сладък или продуктивен, колкото отглеждания на слънчево място. Подгответе почвата, за предпочитане през есента, като смесите отлежал оборски тор и/или компост и много добре дренирана почва.

Кога да засадите грах

Засейте семена 4 до 6 седмици преди датата на последната пролетна слана, когато почвата е хладна или когато е на желаната температура. Грахът, засаден в студена (4°С) почва, ще покълне бавно; грахът, засаден в почва, която е поне 15° С (но не повече от 25°С), ще навакса.

Снегът няма да навреди на новопоявилите се грахови растения, но няколко дни с температури под нулата може да доведат до проблеми. Бъдете готови да засадите отново, ако първият грах не успее.

Втора реколта от грах може да бъде засадена в края на лятото или началото на есента, приблизително 6 до 8 седмици преди първата дата на есенната слана.

Как да засадите грах

Отглеждане на грах

Грахът е най-добре да се засява директно в земята и не обича корените му да се нарушават. Въпреки това пресаждането е възможно, ако засадите семена в биоразградими саксии.

Когато пролетта е дълга и влажна, засадете семена в повдигнати градински лехи.

За да ускорите покълването, накиснете семената във вода за една нощ преди засаждане.

Посейте семена на дълбочина 2, 5 сантиметра (малко по-дълбоко, ако почвата е суха) и на около 5 сантиметра разстояние едно от друго.

Засадете редове на приблизително 15 санитиметра един от друг.

Що се отнася до редуването на културите, не засаждайте грах на едно и също място повече от веднъж на четири години.

Подобно на други бобови растения, корените на граха фиксират азота в почвата, което го прави достъпен за други растения.

По отношение на тора, грахът се нуждае от фосфор и калий, но излишъкът от азот ще насърчи растежа на листата вместо на цветове или шушулки.

Отглеждане на грах в градината

Поливайте граха не повече от 2 пъти на седмица, освен ако растенията увяхват. Прекомерното поливане насърчава гниенето на граха. Все пак не оставяйте растенията да изсъхнат. Ако това се случи, няма да се произвеждат шушулки.

Внимателно отстранете натрапчивите плевели с ръка. Ако е необходимо, окопайте или култивирайте, но внимателно избягвайте да безпокоите плитките, крехки корени на граха.

Листата на граха пожълтяват по няколко причини. Често това се дължи на стреса от горещото време. Осигурете частична сянка (например покривала на редовете) и поливайте правилно през най-горещото време на деня.

Обикновено не се изисква торене на растенията, ако те са дълбоко мулчирани с окосена трева, нарязани листа или друг биоразградим материал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest