Advice.bg»Статии»Работа»Интервю за работа»Какво да облечем на интервю за работа

Какво да облечем на интервю за работа

Какво да облечем на интервю за работа

Първото впечатление е изключително важно, когато става дума за успешно интервю за работа. Начинът, по който се обличате, може значително да повлияе на мнението на интервюиращия и да определи вашия успех. От това могат да зависят дори въпросите на интервюто.

Облеклото за интервюто трябва да отразява професионализма, вниманието към детайла и разбирането на корпоративната култура на компанията. Освен това, то трябва да изразява вашите сериозни намерения и професионализъм на работното място.

Ето как да се облечете за интервю за работа:

Проучете дрескода на компанията

Преди да изберете облеклото си, направете проучване за компанията, в която кандидатствате. Разберете какъв е дрескодът – дали е бизнес официален, бизнес неформален или ежедневен. Това може да бъде постигнато чрез разглеждане на уебсайта на компанията, социалните медии или просто чрез питане на HR представителя.

За компании с официален дрескод, изберете костюм – за мъжете, костюм с вратовръзка, за жените, приятен панталон или пола със сако. Цветовете трябва да бъдат неутрални – черно, сиво, тъмносиньо.

Ако компанията е с по-неформален дрескод, можете да изберете панталон или пола с риза и сако, но без вратовръзка. Дамите могат да изберат и елегантна рокля.

За по-ежедневен дрескод компании, като тези в технологичния сектор или творческите индустрии, можете да изберете по-неформални, но все пак професионални дрехи. Дънки с блейзър или стилен пуловер са приемлива алтернатива.

Избор на подходящи дрехи за интервю за работа

Как да се облечем на интервю за работа

Вашето облекло трябва да бъде чисто, изгладено и добре пасващо. Неудобните или неподходящи дрехи могат да ви накарат да се чувствате неуверени.

За мъжете е добре да се заложи на класически костюм в неутрални цветове. Бяла или светлосиня риза и вратовръзка с дискретен десен. Обувките трябва да бъдат официални и чисти.

За дамите е подходящ костюм с пола или панталон, или консервативна рокля. Цветовете трябва да бъдат класически и ненатрапчиви. Обувките трябва да бъдат затворени и удобни, на умерен ток.

Аксесоари и грим за интервюто за работа

Аксесоарите трябва да бъдат минималистични и дискретни. Те допълват визията ви, без да я доминират. Изберете фини бижута като малки обеци, тънка гривна или часовник. Избягвайте големи и ярки бижута, които могат да отвлекат вниманието.

Гримът трябва да бъде натурален и ненатрапчив. Прическата ви трябва да бъде чиста и добре поддържана. Желателно е да избягвате екстравагантни прически.

Детайли и чистота

Облекло за интервю за работа

Детайлите могат да направят голяма разлика. Уверете се, че дрехите ви са изгладени, обувките – чисти, а аксесоарите – в добро състояние.

Личната хигиена е изключително важна. Уверете се, че сте свежи и чисти. Избягвайте силни парфюми или одеколони, които могат да бъдат натрапчиви.

Сезонни аспекти

Съобразете облеклото за интервюто с сезона. През зимата изберете топли, но все пак елегантни дрехи. През лятото заложете на по-леки материи, които позволяват на кожата да диша, но все пак са подходящи за бизнес среда.

През по-студените месеците заложете на класическо палто или тренчкот върху костюма. Добавете шал и ръкавици, ако е необходимо. През по-топлите месеци заложете на материи като памук или лен. Избягвайте тежки и плътни материи, които могат да ви направят неудобно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest