Advice.bg»Статии»Хранене»Кулинарни техники»Как да съхраняваме доматите?

Как да съхраняваме доматите?

Как да съхраняваме доматите?

Най-пълноценна е свежата храна. За да се запази за дълго такава, тя трябва да се съхранява правилно. В противен случай се разваля, продуктите се скапват по-бързо и се налага да се изхвърлят, а това е загуба на средства.

Сред хранителните продукти доматите са сред тези, които най-бързо се развалят. Съществуват обаче прости правила, с които да се запазят свежи и пресни до консумацията им.

Съхраняване на пресни домати

Понякога на пазара се предлагат недостатъчно узрели домати, нуждаещи се от още няколко дни за доузряване. Това се постига, като доматите се съхраняват на плота или друго място в кухнята, което е добре осветено, но не е под пряка слънчева светлина.

Друго важно условие е, доматите да не се допират един до друг, защото това ускорява гниенето. След като са вече добре узрели, съхранението им в хладилник е възможно за 2 седмици.

Съхранение на домати в хладилник

Съхранение на домати

От степента на зрялост зависи съхранението на домат в хладилника. Трябва да се има предвид, че ако е недостатъчно узрял, поставянето му в хладилника ще стопира процеса на зреене. В такъв случай доматът ще запази свежестта си, но ще остане по-зелен. Това обаче пречи да се разгърнат добре всичките му вкусови качества.

Узрелите домати е редно да се съхраняват на хладно в хладилника, а презрелите изискват незабавно поставяне на студено, за да се забави времето на разваляне. Те са подходящи за бърза консумация под формата на ястия - в сосове, къри, печива, супи и други.

Съхраняване на нарязани домати

Целият домат има ципа, която предпазва вътрешността му. Ако тя се наруши чрез нарязване, процесите на разваляне започват да текат по-бързо. За да се съхрани свеж доматът, когато е нарязан, трябва отрязаната част да се покрие с фолио. Долната част на домата трябва да бъде защитена от съда, в който са поставени, а горната - от фолиото. Поставени в хладилника, нарязаните домати издържат до няколко дни.

Замразяване на пресни домати

Съхранение на нарязани домати

Повечето хора знаят, че пресният домат всъщност е плод, макар че го нареждаме сред зеленчуците. Плодовете могат да се замразяват. Доматите също подлежат на такъв начин на съхранение.

За да бъдат замразени песните домати, трябва да се почистят от дръжките, за де измият и подсушат, да се поставят в найлонови пликове или контейнери и след това да се подредят във фризера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest