Advice.bg»Статии»Хранене»Здравословно Хранене»Как да спра да преяждам

Как да спра да преяждам

Как да спра да преяждам

Всеки човек притежава свои ограничения и предпочитания по отношения на храненето. Докато за едни хора е прието да консумират често в малки порции, то за други предпочитаният вариант е да се хранят в големи количества по-рядко в деня.

Преяждането е явление, с което всеки човек се сблъсква. Когато то се случва рядко, това е нормално и може да се дължи на изострен апетит след изтощение, стрес или смяна на климата. Когато обаче преяждането се случва често, зад това се крият други фактори, на които трябва да се обърне внимание.

Ето няколко съвета, с които да спрете да преяждате:

Създайте режим за хранене

Липсата на график на храненията може да доведе до поява на апетит по различно време на деня. В някои случаи, можете да страдате от изострена липса на храна и това да доведе до преяждане. Планирането на хранителния режим и взимането на решения по отношение на храната предварително може да ви помогне да избегнете излишното преяждане. Подгответе списък с храни и ястия, които планирате да консумирате през деня, и се придържайте към него. Също така си изградете условен график за закуска, обяд, вечеря и междинни хранения. Консумирането на храна по едно и също време всеки ден ще помогне в справянето с преяждането.

Не пропускайте закуска

Спиране на преяждане

Най-важното хранене за деня е закуската. Тя може да ви помогне да контролирате апетита си през целия ден. Включете в закуската си протеини, фибри и здрави мазнини, които ще ви наситят и предотвратят преяждането по-късно.

Хранете се умерено срещу преяждане

Когато сте гладни и започвате да ядете бързо, вие не можете да прецените необходимите количества, които да задоволят апетита ви. В резултат, вие довършвате своята порция и след няколко минути изпитвате тежест в стомаха. Правилният начин е да ядете бавно и да се наслаждавате на храната си. По-бавното хранене позволява на мозъка да регистрира чувството на ситост и да предотврати преяждането.

Физическа активност срещу преяждане

Уседналият начин на живот стимулира апетита в случаи, когато в действителност нямате нужда от храна. Практикуването на редовни физически упражнения не само подобрява общото ви здраве, но и помага за контролирането на апетита. Физическата активност може да ви помогне да изгорите излишните калории и да поддържате здравословното си тегло.

Контролирайте порциите, за да не преяждате

Преяждане

Преяждането може да бъде резултат от разширяване на стомаха вследствие на прекомерно увеличаване на дневния прием храна. За да избегнете това, измервайте храната си и се опитвайте да консумирате по-малки порции. Избягвайте големите тави и чинии, които могат да насърчат преяждането.

Консултирайте се със специалист

Ако никой вариант не дава ефективност при вас, то най-вероятно страдате от някакъв здравословен проблем, с който не можете да се справите сами. Тогава правилното решение е да се консултирате с диетолог или психолог. Той може да ви предостави подходящо лечение и подкрепа.

Вижте още:

- Кои са най-честите хранителни разстройства;

- Кои храни повишават енергията;

- Полезни храни за детоксикация на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest