Advice.bg»Статии»Как се прави орален глюкозо-толерансен тест

Как се прави орален глюкозо-толерансен тест

Как се прави орален глюкозо-толерансен тест

Глюкозо-толерансният тест е тест, при който се установява колко бързо тялото усвоява захарта, която приемаме и как влияе това на производството на инсулин в тялото.

На първо място, посоченият по-горе тест за глюкозна толерантност се прави винаги на гладно - не трябва да се консумират храни, течности, цигари и изобщо нищо. Според различни източници следва човек да не консумира нищо и няколко часа преди провеждането на самия тест. Но при различните източници на информация има множество несъответствия или пък различия в поднесената информация.

Препоръчително е все пак да не се консумират тежки храни, а още по-добре никаква храна, напитки и други дванадесет часа непосредствено преди самия тест, за да бъдат резултатите по релевантни и да може да се разчита на тяхната неоспорвана коректност.

При глюкозо-толерансния тест се взема венозна кръв точно три пъти за цялостното изследване да бъде проведено.

Хубаво е първото вземане на кръв да стане преди осем часа сутринта, а е и най-подходяо от практическа гледна точка, поради това че човек ще огладнее прекалено много с течение на времето.

Основната причина обаче за раното вземане на кръв за това изследване е, че кръвната захар на гладно обикновено е най-висока, след като човек стане от сън между шест и осем часа сутринта.

После постепенно започва кръвната захар да спада.

Глюкозо-толерансен тест

След като лаборант вземе първата проба с венозна кръв, следва да се разтвори пакетче глюкоза, която се закупува предварително от аптеката, в съвсем малко вода в пластмасова чашка. Когато глюкозата се разтвори напълно в хладка или леко топла вода, се изпива в рамките на 5 минути. Количеството на глюкозата е 75 грама. Най-добре е водата да бъде леко топла, тъй като самата глюкоза се разтваря доста по-лесно по този начин в малкото количество вода.

Засича се точното време с часове и минути, когато е изпита и последната капка от течността с глюкозата. Точно един час след това се взема втората проба от венозна кръв от специалиста-лаборант. Засича се още един час, за да бъде взета и последната трета проба венозна кръв.

С получените резултати следва да се отиде при съответния медицински специалист, за да бъдат разчетени адекватно и да се прецени има ли нужда човекът от лекарска намеса и предписание на лекарства или всичко е в рамките на нормалното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest