Как се маха цирей

цирей
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Циреите са много неприятно явление. Те са едни от най-тежките и много чести инфекции, които се появяват по кожата.

Какво точно представлява циреят?

Цирей в превод от латински означава "крадец, разбойник". Това е много остра гнойна инфекция, която най-често засяга космените фоликули и космената мастна жлеза. Тази инфекция в повечето случаи се получава при наличието на гнеородни бактерии, най-често става дума за стафилокок. Бактериите се разнасят и в околните тъкани.

Къде може да се появи циреят?

Най-често циреите се появяват на онези места по кожата, където има силно окосмяване. Има вероятност да се появи повече от един цирей на няколко различни места по тялото.

Какви са симптомите?

Когато се образува цирей, в началото се появява сърбеж, който в последствие се превръща в болка. Мястото около цирея се зачервява и затопля. Ако циреят е в напреднал стадий, тогава се появява и висока температура. Болката, отокът, зачервените участъци и високата температура водят след себе си нарушаване на функцията на частта от тялото, в която са се появили.

Хората, които имат отслабена имунна система, са по-предразположени към появата на циреи, защото в този случай организмът се бори по-трудно с инфекцията. Има още няколко състояния, при които може да се появят циреи, а те са:

- когато има наличие на диабет;

- при ракови заболявания;

- когато сте подложени на терапия със стероиди;

висока температура при цирей

- когато има наличие на туберкулоза на кожата;

- при наличие на много тежки изгаряния;

- след тежка травма;

- когато сте подложение на диализа при бъбречна недостатъчност;

- когато имате язвен колит.

Какво е лечението?

Циреите в никакъв случай не трябва да бъдат изстисквани, защото ако не се премахнат по правилния начин, има опасност гнойният секрет да зарази близките около него участъци или инфекцията да проникне по-дълбоко в кожата. По принцип, циреят изчезва след две седмици, без да се лекува, но ако е съпътстван от висока температура и треска, трябва да се потърси лекарска помощ.

Кои болки и натурални продукти могат да помогнат за лечението на циреи?

1. Масло от чаено дърво - притежава много силни антибактериални и антисептични свойства, а те са много полезни при лечение, когато става дума за циреи. Не трябва обаче да го слагате директно върху цирея, защото може да предизвика парене. Смесват се 5 капки от маслото с една чаена лъжица кокосово масло или зехтин. След това с помощта на памучен тампон се взима от тази смес и се слага върху цирея. Процедурата трябва да се прави два-три пъти на ден.

2. Прах от куркума - куркумата пречиства кръвта по естествен начин и това се знае от векове. Тя има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Тези две нейни свойства много помагат за лечението на циреи. Можете да приемате куркума както вътрешно, така и да я използвате директно върху мястото. Сварете 1 ч.л. куркума във вода или мляко, оставете да се охлади и след това я изпийте.

Това трябва да се прави три пъти дневно. Ако искате да я използвате за външно лечение, то тогава трябва да смесите куркумата с вода и джинджифил, за да се получи паста, с която да мажете цирея два пъти дневно.

3. Английска сол - Тази сол е много полезна за здравето. Тя може много да помогне да се изчисти гнойният секрет, който се намира в цирея. За целта трябва да разтворите една шепа английска сол в топла вода и с нея се прави компрес, който се слага на цирея и се изчаква 20 минути. Тази процедура се прилага най-малко три пъти на ден и така циреят ще изчезне.

4. Рициново масло - в него се съдържа съединение, което се казва рицинолова киселина, а то има много силно противовъзпалително свойство. Освен това има и силно антибактериално действие. Тези две свойства го правят много добро за лечение на циреи. Слага се малко количество от рициновото масло направо върху мястото, където е циреят, три пъти дневно, докато циреят напълно изчезне.

как се маха цирей

5. Етерични масла- всяко едно етерично масло има много различни приложения и действия. Когато се комбинират, ефектът ще бъде по-голям. Маслото от лайка може да се използва дирекно върху мястото, където е цирея, като по този начин се премахват токсините от организма и има успокояващ ефект. Маслото от лавандула спира растежа на бактериите, които се намират в цирея, и подпомага кръвообръщението в мястото, където се намира циреят. Маслото от чаено дърво също много помага за лечение на циреи. Тези масла могат да се комбинират заедно, за да могат да намалят шанса да се появи абцес.

Народна медицина срещу циреи

1. Черен хляб и захар- взема се филия черен хляб и върху нея се слага една чаша захар. Добавя се малко вода и се разбърква много добре, за да се получи каша. Слага се върху цирея и се оставя, без да се мие. Тази процедура се повтаря няколко пъти, докато циреят се отвори и гнойта изтече.

2. Лапа от ленено брашно- прави се каша, като се запарят ленено брашно и вода. След това тази каша се слага върху марля и се слага върху цирея. Изчаква се 20 минути, след което се сменя. Тази процедура трябва да се прави няколко пъти на ден, докато циреят се отвори и гнойта не изчезне.

3. Лук - взема се една глава стар лук, която се бели и настъргва или се пасира, докато се получи каша. След това тази каша се слага върху цирея и се покрива с марля. Така се прави няколко пъти на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни