advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Каква фасадна мазилка за изберем

Каква фасадна мазилка за изберем

Каква фасадна мазилка за изберем

Фасадната мазилка е изключителна привилегия, която можете да осигурите на своя дом. Тя осъществява затопляща функция, като изолира дома и задържа топлината. Освен това фасадната мазилка има естетическа роля, като придава завършек на дома.

Съществуват различни критерии, които предопределят каква фасадна мазилка си заслужава да избере. Фасадната мазилка трябва да е здрава и устойчива, като е препоръчително да бъде водоотблъскваща.

Фасадната мазилка също трябва да бъде еластична и устойчива спрямо напукване. Важно е да притежава паропропускливост, като пропуска остатъчната влага от стената. Също така външната мазилка трябва да предлага лесна поддръжка и малка склонност към замърсяване. Цветовата гама на фасадната мазилка е от не по-малко значение, тъй като това отговаря за естетиката на дома.

Какви фасадни мазилки съществуват и коя да изберете

Съществуват различни видове външни мазилки, но най-популярните съвременни категории са три – минерални мазилки, силиконови мазилки и акрилни мазилки.

Минерални мазилки

Фасадна мазилка

Фасадните минерални мазилки са под формата на суха смес на циментова основа. Преди да се поставят, към тях трябва да се добави вода. Друга особеност е, че този вид мазилки изисква боядисване след поставяне, което означава по-дълъг процес.

Има няколко причини, поради които си струва да изберете минерална фасадна мазилка за своя дом. На първо място, материалите са по-евтини. На второ място, този вид мазилки имат най-кратък срок за изсъхване. Минералните фасадни мазилки са най-икономичният вариант, затова и при ограничен бюджет, те са най-добрата алтернатива/

Силиконови мазилки

При тези мазилки има свързващо вещество на база емулсии от полимерна дисперсия и силиконови смоли. Силиконовите фасадни мазилки имат висока паропропускливост и добра хидрофобност, затова повърхността им е силно водоотблъскваща. Заради тези свойства силиконовата мазилка се отличава с висока устойчивост при екстремни климатични промени.

Тези фасадни мазилки са добър избор, защото имат ниска склонност към замърсяване, заради своите алкални добавки. Те защитават от появата на мухъл, зеленясване или плесен. От финансова гледна точка, силиконовите мазилки са най-скъпият вариант.

Акрилни мазилки

Основният компонент на тези фасадни мазилки е акрилът. При тях основното свързващо вещество е дисперсия на смоли от синтетика. Тези мазилки се произвеждат като готови за прилагане цветна паста.

Главното предимство на този вид мазилки е устойчивостта на техния цвят във времето. Той се съхранява много добре пигментиран и наситен, което е положителна естетическа характеристика. Акрилните мазилки имат и висока еластичност, която предотвратява пукнатините.

Недостатъкът на тези мазилки е, че са хидрофобни, затова са водоотблъскващи и слабо абсорбиращи.

Вижте още каква вътрешна мазилка да изберем за стените и как да бодисаме правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни