Защо кихаме?

кихане
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Има един интересен феномен, забелязан при хората - броят на прозяванията и на киханията при всеки човек е равен. Бозайниците кихат по същите причини като нас, хората. За да си отговорим на многобройните въпроси около кихането, трябва най-напред да дефинираме процеса.

Какво всъщност представлява кихането и от какво се предизвиква?

Кихането е внезапно и мощно издишване на въздух от носа, който е защитна реакция към външни дразнители. Рефлексът кихане се поражда заради дразненията на носната лигавица, долавяни от микроскопичните реснички по нейната повърхност. Те са рецепторите, изпращащи сигнали до центъра на гръбначния мозък. Той е отговорен за рефлекса кихане.

По този начин става задействането на два нервни сигнала, които са различни един от друг. Единият отива към фарингеалните, ларингеални и дихателни мускули чрез двигателните нерви, а другият се предава чрез парасимпатиковите нерви, които увеличават секрецията от носа и очите.

Какво се случва непосредствено преди и по време на кихане?

Непосредствено преди кихавицата белите дробове се компресират, гласните струни се затварят, а в гърдите се поражда напрежение. След това гласните струни рязко се отварят, това задвижва въздуха бързо нагоре по дихателните пътища и носа, очите се затварят, диафрагмата се движи нагоре, гръдните мускули се свиват и освобождават въздуха от дробовете. Заедно с това излизат и миниатюрни частици секрет от носа и устата, които може да достигнат до 40 хиляди на брой.

защо кихаме

Тъй като тялото реагира различно на дразненията, това определя дали кихането ще бъде еднократно, или многократно, дали ще е по-тихо или звучно и мощно.

Това, което всеки трябва да помни е, че не бива да спира кихането, нито да запушва носа си. Така се натрупва огромно напрежение в мозъка и може да настъпят сериозни увреждания - пукане на капиляри в очите, увреждане на тъпанчетата, на кръвоносни съдове в мозъка и други.

С кихавица премахваме от дихателните пътища химични вещества като хистамин и левкотриени, произвеждани от клетки в носната кухина. Това е освобождаващ за тялото процес. И след него настъпва усещане за спокойствие и освобождение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни