Как се бере облепиха

Как се бере облепиха

Облепихата е символ на здраве и красота. Нейните плодове са пълни с витамини и антиоксиданти. Предотвратяват развитието на склероза, артрит, активира кръвосъсирването, нормализират обмяната на веществата, укрепват стените на кръвоносните съдове.

Освен тези свойства растението е непретенциозно. Може да расте на всякакви почви, издържа на зимни температури до -45 градуса по Целзий. Плодовете на новите градински сортове са големи, вкусни, с лека киселинност. Все повече и повече хора засаждат храста в градината си. Те отглеждат полезната култура и си задават въпроса: как бързо да съберат плодовете облепиха от клоните. В тази статия ще изброим най-лесните и удобни начини за събиране на облепиха у дома.

Облепихата има плътна обвивка и желеобразна, почти течна каша вътре. Освен това по клоните на храста има бодли. Това създава малък проблем при брането на тези плодове и прави процеса муден и труден. Следователно има няколко начина за събиране на плодовете, като се вземат предвид тези особености.

За да не паднат плодовете на земята и да не се развалят по време на събирането, е доста лесно да се направи вид мрежа. За целта се взема дебела тел и се огъва в пръстен с диаметър най-малко 60 см. Плат, марля или найлон се зашиват върху пръстена, след което едната му страна се огъва под формата на издутина и от двете страни е прикрепена лента. Такава мрежа се окачва на шията на берящия плодовете и реколтата пада директно в нея, а не на земята.

Плодчето се отрязва от клоните с малки ножици за нокти. Процесът е доста трудоемък и дълъг, но то остава напълно непокътнато. Този вариант може да използвате, ако берете облепиха в малки количества за лична консумация.

Клоните заедно с плодовете се изрязват с ножици от храстите. За да не навредите на дървото, трябва да отрежете "слепите" клони, без листа в края - изцяло изсъхналите крайчета на клончетата, по които няма зелени части. Не режете всички клони наведнъж, защото можете да останете без реколта през следващата година.

Бране на облепиха

Но отрязването на част от клоните изобщо няма да навреди на храста. Освен това плодовете от клоните също могат да се режат с малки ножици или да се поставят клоните директно с плодовете във фризера. Ден по-късно клоните се изваждат и замразените плодове се берат лесно и просто.

Плодовете на облепихата се берат от храста с вилица или друго подобно импровизирано устройство. Такива устройства обикновено се изработват в домашни условия. Например, може да се направи пръчка с прикрепена към единия и край дебела тел под формата на примка, като плодчетата се изронват от клонката, като се вкарват в примката. Друг вариант е на обикновена белачка за картофи да се махне ножчето и на негово място да се сложи корда или тел, с която плодовете да се „остъргват” от клоните. Събирането се прави достатъчно бързо, но плодчето в тези случаи е значително повредено. Разбира се, ако отива за обработка, тогава няма значение.

Можете също на дебела и плътна ръкавица да залепите „напръстници” от метал или твърда пластмаса, с които да събирате плодовете, без да се бодете на бодлите по клоните.

Метод, който се използва в индустриален мащаб, е да се изчакат студове, така че плодовете на храстите да замръзнат и да станат твърди. Под храстите се постила найлон или плат. Достатъчно е да почукате по клоните и да ги разклатите и плодчетата ще паднат сами. С този метод плодовете ще бъдат по-сладки и ще останат абсолютно цели. Но за прясна консумация те ще станат воднисти, обикновено не се ядат пресни.

Като цяло, при бране на плодове от облепиха се препоръчва да облечете стари дрехи и да носите ръкавици и дълги ръкави. Освен че има опасност от бодлите по клонките на храста, плодовете цапат много и петната почти не се изпират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest