Advice.bg»Статии»За дома»Домашен майстор»Как се гледа водомер

Как се гледа водомер

Как се гледа водомер
Снимка: byrev/ pixabay.com

Много пъти се налага да отчетем сами данните от водомера си, а това затруднява доста хора, които не знаят как да тълкуват цифрите и стрелките на апарата, отчитащ изразходваните кубици вода.

Всъщност тази проверка не е сложна, ако се знаят някои основни положения. Независимо от вида на водомера, индикаторите, отчитащи изразходваната вода, са представени от стрелки или цифри, оцветени в червен цвят.

Литрите и милилитрите като част от кубика са винаги в червено.

Как става отчитането в зависимост от вода на водомера?

Комбиниран водомер с цифрова ролка и три червени стрелки

Тези уреди позволяват лесно отчитане. Информацията на изразходваните кубици и поредица от цифри зад прозорец. Те са в черен цвят. Стрелките показват литрите и са в червено. Тези стрелки могат да бъдат 3 или 4, като всяка от тях показва х 0.0001, х 0.001, х 0.01 и х 0.1 части от кубика. Тези показания не се отчитат. Предава се само цифровият набор от черни числа, намиращи се в прозореца, означен като m3, тоест кубичен метър.

Отчитане на комбиниран водомер с черни и червени цифрови ролки и една червена стрелка

Това е друг вид водомер. Той също се отчита лесно. При него в ролковия прозорец има черни и червени числа. Черните показват кубиците, а наредените до тях червени са за литрите, които съставляват кубика. Има и една червена стрелка, която указва х 0.0001 част от литъра. Червените индикатори служат за проверка на водомера в лабораториите и не участват при отчитане у дома. Гледа се само цифровият израз на числата в черно. Цифрите в червено, наредени до черните имат само ориентировъчен смисъл при закръгляне на крайния отчет.

Отчитане на стрелкови водомер

Този тип водомери са най-разпространени. Те се отчитат малко по-трудно, но пък са много точни. Както при останалите видове, в този тип черните стрелки отново показват кубиците, а червените са за литрите, които съставляват кубика. В тези водомери има 4 черни стрелки, три червени и една червена с три лъча. Тя има форма на триъгълник и служи само за отчитане чувствителността на уреда. Трите червени стрелки също не участват в отчитането. Гледа се само това, което отчитат черните стрелки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни