advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Защо парацетамолът е вреден?

Защо парацетамолът е вреден?

Kristina K.Kristina K.
Новак
159
парацетамол

Парацетамолът е широко използвано лекарство без рецепта за лечение на болка и намаляване на високата температура. Главоболие, зъбобол, навяхвания или настинка и грип, това лекарство може да осигури незабавно облекчение от всички тези здравословни проблеми. Употребата на парацетамол се е увеличила по време на пандемията, тъй като лекарството ни помага да намалим температурата.

Известно също като ацетаминофен, това лекарство е по-леко от ибупрофена и действа само за лечение на лека треска и умерена болка. И все пак предозирането или смесването на лекарството с грешната напитка може да доведе до тежки странични ефекти и дори може да бъде заплаха за живота ви.

Всяко лекарство действа различно и има различно въздействие върху вашето здраве. Някои лекарства трябва да се приемат на празен стомах, докато други с много течности и между храненията, тъй като могат да раздразнят стомашната лигавица. Що се отнася до парацетамола, има само една напитка, която трябва да се избягва: АЛКОХОЛ.

Защо алкохолът трябва да се избягва

Алкохолът съдържа етанол. Смесването на парацетамол с етанол може да доведе до гадене, повръщане, главоболие, припадък или загуба на координация. Комбинацията от двете може да увеличи риска от чернодробна токсичност, която може да бъде фатална. Освен това е известно, че алкохолът намалява ефективността на лекарството.

Безопасната граница

вреди от парацетамол

Въпреки че парацетамолът е леко лекарство, трябва да го приемате много пестеливо. За възрастни обичайната препоръчвана доза е една до две таблетки от 500 милиграма на всеки четири до шест часа. Превишаването на тази дозировка може да доведе до чернодробна токсичност. Въпреки че потенциално фаталните последици от предозиране с парацетамол са добре известни, широко разпространено е вярването, че лекарството е относително безопасно, ако се приема в препоръчителната доза.

Това обаче все повече се поставя под въпрос от учените, които казват, че приемането му за продължителни периоди може да има сериозни странични ефекти. Парацетамолът може да причини проблеми с бъбреците и черния дроб и възможността за стомашно-чревно кървене е точно толкова голяма, колкото при прием на лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Странични ефекти при прекомерна употреба

Много хора са алергични към парацетамол, така че преди да приемете лекарството се уверете, че не е така при вас. Ако имате анамнеза за алкохолизъм или проблеми с черния дроб, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете това лекарство без рецепта. След прием на лекарството, ако развиете признаци на алергични реакции като копривна треска; затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика или гърлото, потърсете спешна медицинска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest