advice.bg»Статии»За дома»Ремонт и обзавеждане»Разлика между мебели от ПДЧ и МДФ

Разлика между мебели от ПДЧ и МДФ

МарияМария
Новак
1812
Mебели от ПДЧ и МДФ

Ако Ви предстои вземане на решение за новите Ви мебели и се колебаете дали да изберете ПДЧ или МДФ, запознайте се с основните характеристики, предимствата и недостатъците на двата материала.

Общото между тях е, че са ламинирани плоскости, които се използват при производството на мебели от всякакъв тип. Имат по-висока износоустойчивост в сравнение с масивната дървесина и са лесни за поддръжка и почистване.

ПДЧ е абревиатура за пресовани дървесни частици. Производството на този материал започва в средата на миналия век в Германия.

Плоскостите са направени от смлени и пресовани малки дървени парчета, слепени със смолисти вещества, върху които се полага двустранно покритие - ламаринена повърхност или дървен фурнир, за да може така направената плоча да е по-устойчива и разнообразна от гледна точка на цветове и текстури.

В сравнение с естественото дърво плоскостите от ПДЧ са по-евтини, по-плътни и по-хомогенни.

Основното им предназначение е за направата на корпусни мебели.

Не са подходящи за фина обработка, както и за помещения с висока влажност.

Въпреки това мебелите от ПДЧ могат да запазят вида и функционалността си години наред. Те са по-икономичното решение, а също и по-разнообразното от гледна точка на цветова гама и фурнири.

МДФ/MDF (medium density fiberboard) е наименование за плоскости от фибри със средна плътност.

МДФ има много приложения и бива използван ламиниран, фурнирован без покритие. Плоскостите могат да бъдат боядисани с бои на водна основа.

Разлика между мебели от ПДЧ и МДФ

Технологията започва да се използва в края на ХХ век в САЩ. Продуктът е напълно екологичен и бързо се налага като заместител на масивната дървесина.

От гледна точка на качество - изпреварва ПДЧ. Фините дървесни влакна са слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. Това е предпоставка за изключителната гладкост и здравина на плоскостта.

Материалът не се рони и е подходящ както за малки елементи, така и за модулни системи.

МДФ плоскостите са влагоустойчиви - няма да се деформират дори в помещения с висока влажност. Поради тези причини имат изключително широко приложение.

Подходящи са за изработка на кухненски плотове, декоративни мебели, стенни панели, врати и др.

ПДЧ и МДФ са най-често използваните дървесни материали, когато става дума за интериор. Несъмнено и двата варианта имат своите предимства и недостатъци, затова нашият съвет е да съобразите решението си с конкретната мебел и помещението, в което ще се ползва.

Изберете ПДЧ за своята кухня заради високата му устойчивост, по-добрата цена и по-лесната подмяна при нужда.

За по-специалните интериорни решения в хола и трапезарията може да използвате плоскости от MDF.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest