advice.bg»Статии»Здраве»Здрави зъби»Защо е важно да почистваме езика си редовно?

Защо е важно да почистваме езика си редовно?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
147
Защо е важно да почистваме езика си редовно?

Езикът е важна част от нашето тяло. Той функционира като храносмилателен орган и улеснява движението на храната при дъвчене и преглъщане. Освен това ни помага да усетим вкуса на храната, а не на последно място – да говорим.

Макар че езикът е жизненоважен за доброто здраве, малко хора му обръщат вниманието, което заслужава. Повечето от нас знаят, че редовното миене на зъби с четка и почистването с конец е задължителна част от ежедневните хигиенни навици.

Но знаете ли, че езикът също трябва да се почиства?

Устата не може да бъде наистина чиста, без езикът да е почистен. Този гъвкав, мускулест орган събира огромни количества бактерии и изисква редовна грижа. Ето някои от основните причини, които да ви убедят в това.

Почистване на езика

1. Премахване на бактериите, причиняващи миризма – Езикът е дом на безброй бактерии, някои добри, други лоши. Редовното почистване на езика може да помогне за премахване на микробите, причиняващи неприятна миризма в устата;

2. Подобряване на вкуса – С течение на времето по повърхността на езика се натрупва слой от бактерии и остатъци. Този слой може да повлияе негативно на вкусовите рецептори и да ви попречи да се насладите на храната си;

3. Намаляване на риска от пародонтално заболяване – Натрупването на бактерии по зъбите може да доведе до заболяване на венците и други заболявания на устната кухина. По подобен начин, твърде многото бактерии по езика могат да предизвикат възпалителна реакция, която от своя страна да доведе до пародонтално заболяване;

4. Повишаване на имунитета – Почистването на езика помага да предотвратите навлизането на токсини в тялото, които влияят негативно върху имунната система. Чистият език е важна част от поддържането на добро храносмилане;

5. Намаляване риска от орална млечница – Оралната млечница е инфекция, причинена от свръхрастеж на дрожди в устата. Бели петна могат да се появят по езика, когато нивата на бактериите в устата се натрупат до прекомерни количества. Почистването на езика в комбинация с противогъбични лекарства може да помогне за лечение и предотвратяване на оралната млечница.

Как правилно да почистите езика си?

Предлагаме ви две опции, които са ефективни, лесни и евтини.

Стъргалка за език

Стъргалка за език

Стъргалките за език могат чудесно да премахнат бактериите по езика. Проучвания сочат, че те са по-ефективни от четките за зъби. Повечето стъргалки са изработени от пластмаса или метал. За да почистите, изпънете езика си, доколкото е възможно. Поставете стъргалката в задната част на езика и леко натиснете надолу. Издърпайте към предната част на езика, като прилагате лек натиск. Изплакнете стъргалката с топла вода, за да премахнете бактериите. Изплюйте слюнката в устата след почистване на езика. Направете това между два и пет пъти.

Четка за зъби

Ако нямате стъргалка за език, четката за зъби също ще ви свърши работа. Тя е по-малко ефективна, но много хора я намират за по-лесна за употреба. Друга причина да бъдете улеснени с нея, е, че така или иначе си миете зъбите два пъти на ден с четка. Изберете четка за зъби с мек косъм.

Как да я използвате? Изпънете езика си доколкото е възможно. Поставете четката за зъби в задната част на езика. С лек натиск четкайте напред-назад по езика. Изплакнете четката за зъби с топла вода и изплюйте слюнката, натрупала се в устата. Почиствайте езика всеки път, когато си миете зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати