advice.bg»Статии»Свободно време, Почивка и Пътуване»На път»Какво представлява Лунното затъмнение?

Какво представлява Лунното затъмнение?

Какво представлява Лунното затъмнение?

Едно от природните явления, което най-много е впечатлявало хората, е слънчевото затъмнение. Много хора обаче не знаят какво е лунно затъмнение, тъй като неговите проявления не са така ярко забележими.

Лунното затъмнение е астрономическо явление. Когато Земята преминава директно между Луната и Слънцето, земната сянка, причинена от слънчевата светлина, се проектира върху Луната. За това трите небесни тела трябва да бъдат в приблизително права линия, наречена от астрономите Syzygy или близо до такава. Видът и продължителността на лунното затъмнение зависи от позицията на Луната спрямо нейния орбитален възел, което е точката, където орбитата на Луната пресича равнината на слънчевата орбита.

Лунно затъмнение може да се наблюдава на половината земна територия – там, където в момента на затъмнението Луната е над хоризонта. Всяка година има от 2 до 7 лунни затъмнения.

Какво е лунно затъмнение и как се различава от слънчевото?

За да познаем видовете лунни затъмнения, първо, трябва да разберем сенките, които Земята образува под слънцето. Колкото по-голяма е нашата звезда, толкова повече тя ще даде два вида сенки: едната е с по-тъмен конус, наречен умбър, който е частта, където светлината е напълно блокирана, и полусянка е частта, където само част от светлината е блокирана.

Същите три небесни тела са причина за слънчевото затъмнение, но разликата е в позицията на всяко небесно тяло. При лунно затъмнение Земята е между Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху Луната, а при слънчево затъмнение Луната е между Слънцето и Земята, хвърляйки своята сянка върху малка част от последната.

Човек може да наблюдава лунно затъмнение от всяка точка на Земята, като спътниците се виждат от хоризонта и през нощта, докато по време на слънчево затъмнение те могат да се видят само за кратко време в определени части на Земята.

Друга разлика със слънчевото затъмнение е, че пълното лунно затъмнение продължава средно от 30 минути до час, но то може да трае и няколко часа. Това е просто резултат от това, че Земята е по-голяма в сравнение с по-малката Луна. Обратното, Слънцето е много по-голямо от Земята и Луната, което прави това явление много краткотрайно.

Особености на лунното затъмнение

Лунно затъмнение

Според положението на луната спрямо земната сянка има 3 вида лунни затъмнения. Въпреки че са по-чести от слънчевите затъмнения, те не се случват всеки път, когато настъпи пълнолуние поради следните условия. Първо, за да се случи лунно затъмнение, луната трябва да е в пълнолуние. Земята трябва да бъде физически разположена между Слънцето и Луната, така че всички небесни тела да са едновременно в една и съща орбитална равнина или много близо до нея.

Това е основната причина лунни затъмнения да не се появяват всеки месец, тъй като орбитата на Луната е наклонена на около 5 градуса от еклиптиката. Луната трябва напълно или частично да премине през земната сянка. Това се случва, когато Луната като цяло премине през сянката на земния праг. С други думи, Луната навлиза изцяло в конуса на сянката.

По време на развитието на този тип затъмнение Луната преминава през следната последователност от затъмнения: полусянка, частично затъмнение, пълно затъмнение, частично и полусянка.

Частично лунно затъмнение

В този случай само част от Луната влиза в прага на земната сянка, така че другата част е в зоната на здрача.

Полусянка, лунно затъмнение

Луната минава само през зоната на здрача. Това е най-трудният тип за наблюдение, защото сенките на Луната са много тънки и точно защото полусянката е дифузна сянка. Освен това, ако Луната е напълно в зоната на здрача, това се счита за пълно затъмнение на здрача. Ако част от луната е в зоната на здрача, а другата част няма сянка, това се счита за частично затъмнение.

Стъпки на пълно лунно затъмнение

При пълно лунно затъмнение серия от фази могат да бъдат разграничени от контакта на луната с всяка засенчена област.

- Започва здрач (полусянка). Луната е в контакт с външната страна на полусянката, което означава, че от този момент нататък едната част е вътре в полусянката, а другата е отвън;

- Началото на частично слънчево затъмнение. По дефиниция частичното лунно затъмнение означава, че една част от Луната е в праговата зона, а другата част е в зоната на здрача, така че когато докосне праговата зона, започва частично затъмнение;

- Започва пълно затъмнение. Луната е изцяло в рамките на праговата област.

- Максимална стойност. Тази фаза настъпва, когато луната е в центъра на сянката;

- Пълното слънчево затъмнение приключи. След повторното обединяване с другата страна на тъмнината, пълното слънчево затъмнение завършва, частичното слънчево затъмнение започва отново и пълното затъмнение завършва;

- Луната напълно напуска праговата зона и е напълно в здрач, което означава края на частичното затъмнение и началото на здрача отново;

- Приключва здрачното лунно затъмнение. Луната е напълно излязла от здрача, което означава края на здрачното лунно затъмнение и лунното затъмнение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest