advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да дезинфекцираме и почистим матраци и дивани

Как да дезинфекцираме и почистим матраци и дивани

Как да дезинфекцираме и почистим матраци и дивани

Днес най-актуалните теми са свързани с предотвратяване разпространението на вирусни инфекции. Важно е не само да поддържате лична хигиена, но и да боравите правилно с повърхността на мебелите в стаята, в която се намирате.

Един от проблемите, които се явяват в случая е почистването на меките повърхности като дивани, фотьойли и матраците в спалнята.

Но какво означава наистина да почистиш правилно матраци и дивани и какво наистина ще помогне?

Почистване на мека мебел

Сред дезинфектантите на първо място е обичайният етилов спирт. Струва си да се знае, че операционните зали се обработват от него - и веднага се увеличава доверието в този дезинфектант. За повърхностна обработка е подходящ 70% спирт, а концентрация от 90% ще бъде неефективна. Получава се ненужно силна смес, която моментално разрушава клетъчната мембрана, но няма време да стигне до самия патоген поради липса на вода в състава.

Разтворите на натриев и калциев хипохлорит и разтвор на водороден прекис също са ефективни. Между другото, натриевият хипохлорит е част от Белината, много добре познат силен и ефективен дезинфектант. Третирането на стая с толкова силни лекарства е сериозен процес. Важно е да се подготвите правилно за него и да бъдете изключително внимателни. На първо място, купете гумени ръкавици.

Такива агресивни продукти не трябва да попадат върху незащитената кожа на ръцете. Също така е по-добре да закупите медицинска маска, за да предпазите дихателните пътища от вредни изпарения.

Цялата сложност се крие в избора на подходящ дезинфектант и метода на неговото използване - в края на краищата съвременните дивани се произвеждат от хиляди материали с различни характеристики. Фактори като структура, водоустойчивост, подплатен материал пряко влияят върху крайната ефективност на процеса на вътрешна дезинфекция.

Ако приготвяте разтвора сами, прочетете внимателно инструкциите на опаковката, времето на действие и за предпочитане използвайте бутилка със спрей. Това е по-удобно от изливането на течност върху парцал. Преди да го използвате върху цял диван или фотьойл, най-добре е първо да нанесете продукта върху малка площ от плат (и за предпочитане на незабележимо място), в случай че нещо се обърка.

Специални домакински и народни средства ще помогнат за почистването на меката мебел у дома. Всеки от тях се избира, като се вземе предвид цвета и материала на тапицерията. Основното правило е по-малко вода и агресивни вещества.

Един от най-добрите варианти е да използвате готови спрейове. Спреят обикновено може да се бори с плесени, бактерии, вируси и гъбички. Такъв спрей се напръсква върху самата повърхност или предварително се нанася върху парцал или четка. Повечето дезинфекционни спрейове съдържат спирт.

Ефективни народни средства за почистване на мека мебел

Добрата домакиня трябва да знае как да се справи с всяко замърсяване с домашни средства:

Почистване на мека мебел

- Упоритите петна върху деликатни тъкани ще бъдат отстранени с оцет. За да направите това, смесете 1 супена лъжица 9% оцет и половин литър вода; След това вафлена кърпа се навлажнява в нея и с точково движение се нанасят няколко приложения върху замърсеното място;

- Яйчен жълтък или прясно краве мляко ще премахнат петна от кожен диван или фотьойл. Същите тези питателни храни ще ви помогнат да върнете блясъка на вашия кожен продукт;

- Ако по мебелите има следи от флумастер или мастило, канцеларско тиксо ще ги премахне. За да направите това, лепкави парчета се прикрепват към тапицерията и се отстраняват рязко;

- Повечето следи, докато са свежи, както и мазните петна се отстраняват с обикновен сапун за пране. Прекарва се през ренде и се смесва с вода. Подходящ е и течен сапун, за предпочитане бебешки. Също така се разрежда с вода. Разтворът внимателно, като се опитвате да не намокрите твърде много, се нанася върху тапицерията, след което се отстранява с влажна или суха кърпа;

- Червеното вино или петна от храна се отстраняват от хранителната сол. Достатъчно е да поръсите подправката върху пътеката и след няколко минути я отстранете с влажна кърпа.

Как да почистим мека мебел с домашни средства?

Ако трябва не само да измиете петната, но и да не разваляте меката мебел, тогава трябва да знаете характеристиките на обработката на всеки материал. Също трябва да следвате няколко основни правила:

Почистване на диван

- Избягвайте тежки замърсявания и за това - почиствайте мебелите периодично и незабавно отстранявайте сложни петна;

- Преди общо почистване не забравяйте да премахнете горния слой прах и мъх с прахосмукачка или мека четка. Тествайте агресивните почистващи препарати върху проба от тапицерия или незабележим участък от мебели преди употреба;

- Химическо почистване (кожените мебели могат да се избърсват с влажна, но немокра кърпа) и измиване - веднъж месечно. Ако трябва да избършете случайно петно, опитайте се да намокрите тапицерията по-малко, особено мебелната тъкан, и след като я измиете, избършете я или я попийте добре, за да изчезне цялата влага;

Препоръчително е да използвате прахосмукачка за миене за мокро почистване. Но ако у дома няма такова оборудване, тогава можете да направите традиционната обработка на материала за тапицерия. Това изисква:

- направете почистване на повърхността с прахосмукачка;

- навлажнете гъба или парцал в сапунена вода или препарат, изстискайте, така че водата да не се оттича;

- избършете, отстранете остатъците от продукта с влажна кърпа;

- подсушете обработената повърхност със сешоар или отстранете останалата влага с абсорбираща кърпа

Дезинфекция на мека мебел

Дезинфекцията на мека мебел е полезна, след като в стаята е бил заразен човек, болен домашен любимец, ако в помещението, където е меката мебел, са се появили насекоми или краста. Поне веднъж на всеки шест месеца е необходимо да дезинфекцирате дивана, ако той постоянно служи като място за почивка на семейството и като легло в същото време. В никакъв случай върху тапицерията не трябва да се използват хлор, алкали и киселини в концентрирана форма. По принцип е по-добре да ги изключите от грижите за мебелите. Дезинфекцията се извършва с парочистачка, пара от ютията (без да докосвате повърхността), почистващи препарати за мебели, разтвор на спирт, ако позволява материята.

Почистване на матраци

С течение на времето всички матраци натрупват смес от пот, мъртви кожни клетки, косми, косми от домашни любимци, а понякога и урина. Те създават благоприятна среда за размножаване на вируси, бактерии, плесени, прахови акари, които могат да причинят алергични и инфекциозни заболявания. Те са особено опасни за хора с намален имунитет, лежащи пациенти и деца.

Почистване на матрак

Необходимо е почистване и дезинфекция:

- за нови, новозакупени матраци за предотвратяване навлизането на прахови акари и микроорганизми в къщата от склад или магазин;

- 1-2 пъти годишно за всякакви матраци, за да ги почистите от бактерии, мухъл, пот и частици от кожата, акари, петна и други замърсители, за да се отървете от неприятните миризми.

Как да почистим матрака у дома?

Не всеки може да си позволи няколко пъти годишно да занесе матраците на всеки член на семейството на химическо чистене или да повика фирма с специализирани уреди у дома. Това е твърде ангажиращо и скъпо. А нормалното почистване на повърхността с прахосмукачка и сушене няма да премахне мръсотията вътре.

Има народни начини за почистване на дивани и матраци

- содата бикарбонат, смесена с няколко капки етерични масла, се разпръсква по повърхността на матрака и след 2 часа се събира с прахосмукачка;

- 3 супени лъжици сода се комбинира с етерично масло (3-4 капки), водороден прекис (кислородна вода), изсипва се в бутилка със спрей, петната от матрака се третират за 15-20 минути, след което се измиват с кърпа с перилен препарат и се изсушават;

- използвайте оцет, за да се отървете от миризмата;

- за почистване се използват и лимонена киселина, разтвор на амоняк, които се смесват с препарат за миене на съдове, течен сапун или прах за пране;

- също така се препоръчва често да сменяте спалното бельо.

За да се отървете ефективно от патогенни микроорганизми и акари, е необходимо да извършвате редовна дезинфекция на леглото.

Дезинфекция на матраци

Дезинфекцията е насочена към унищожаване на бактерии, вируси, гъбички, спори. Извършва се по физични (варене, облъчване и др.), механични (измиване, вакумиране, избърсване) и химични методи. Тъй като е технически невъзможно да се извари матрак, а измиването и събирането на прах с прахосмукачка е неефективно, основният ефективен начин за дезинфекция на матраци е дезинфекцията с химически дезинфектанти. В магазините се предлагат специални дезинфектанти за матраци. Приготвя се работен разтвор, който се използва за избърсване на матрака от всички страни. След времето на излагане се измива и изсушава добре, за предпочитане на чист въздух на пряка слънчева светлина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest