advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Защо ми трепери окото?

Защо ми трепери окото?

Защо ми трепери окото?

Треперенето на окото е състояние, познато на всеки човек. То е дразнещо усещане с различна продължителност. Обикновено преминава само, но е факт, че е занимавало човешкото въображение отдавна.

Защото съществуват не едно и две поверия, свързани с треперенето на окото. Хората отдавна са се опитвали да гадаят какво им предстои, в зависимост от това кое око им трепери, по кое време на деня и други подробности, защото са вярвали, че чрез неконтролируемите конвулсии на мускулите на тялото дават сигнали за бъдещи събития.

Дискомфортът, свързан с това усещане, е безобиден в повечето случаи и неговите причини са свързани най-често с преумора, но може да бъде сигнал и за по-сериозни здравословни проблеми, затова съветът е, че ако треперенето продължи повече от няколко дни, трябва да се потърси лекарска помощ.

Защо на практика окото ни трепери?

Неволното потрепване, подобно на тик, е неволево движение и има медицинско название - миокимия. Медицинското обяснение е, че се дължи на липсата на някои основни вещества, прием на определени медикаменти, предозиране със стимуланти, стресови състояния и други. Интересна подробност е, че при силния пол се среща два пъти по-рядко, отколкото при дамите.

Стресът и треперенето на окото

Факторите, които предизвикват това състояние, са предимно стресът, преумората, прекомерната употреба на стимулиращи напитки като кафе, алкохол, а значение има и тютюнопушенето. Една от най-честите причини обаче е дефицитът на микроелементи в организма, на първо място магнезий.

Тъй като това усещане засяга очите, причини могат да бъдат сухотата в окото, носенето на контактни лещи, което е травмиращ за органа момент, алергични особености, фоточувствителността, възпаления на различни части на окото.

Има случаи, при които това състояние е било симптом на последващи инсулти, дистония, Паркинсон или очно заболяване, което се нуждае от лечение, затова се препоръчва треперенето на окото да не се игнорира или да се гледа на него само като подсказка за гадаене на бъдещето, а да се потърси компетентно мнение от специалист, който да стигне до причините за появата му при продължително дразнене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати