advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Как да се храня здравословно при високо кръвно

Как да се храня здравословно при високо кръвно

хранене при високо кръвно

Патологичното поддържане на високо кръвно налягане или т.нар. хипертония е проблем, който може да има сериозни последствия за организма – например сърдечно-съдови инциденти.

Освен чрез медикаменти, кръвното може да се поддържа по-ниско и чрез правилна диета. Съществуват няколко основни правила за хранене при наличието на хипертония, които ще подобрят състоянието ви и ще подпомогнат понижаването на налягането.

Ограничете солта

Колкото повече трапезна сол консумирате, толково по-голям е рискът да поддържате високо кръвно налягане. Но ако ограничите употребата на натриев хлорид, това ще доведе до по-редки хипертонични кризи или до траен спад в стойностите на кръвното. Алтернатива е също да замените трапезната сол с морска сол или хималайска, които са по-полезни по редица показатели, но също не прекалявайте и с тях.

Не забравяйте също, че всички готови храни, полуфабрикати, консерви и колбаси съдържат високи нива на натриев хлорид. Така че опитайте да ограничите консумацията им, като по-често приготвяте храна у дома, подправена с морска или хималайска сол.

Консумирайте храни, намаляващи холестерола

Високият холестерол и наличието на шлаки в кръвоносните съдове водят директно до хипертония и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания като цяло. Затова се стремете да консумирате повече храни, които водят до намаляване на вредния холестерол и до повишаване на полезния. Стремете се също да консумирате храни, укрепващи здравето на кръвоносната система.

Препоръчва се да добавите в режима си повече ядки, семена, бобови храни, зеленолистни плодове и зеленчуци, постни меса и риба, кайсии, зеленчуци, пълнозърнести храни, картофи, кафяв ориз. Ограничете максимално тлъстите меса, бялата захар, бялото брашно, пълномаслените млечни продукти.

здравословно хранене при високо кръвно

Избягвайте да пържите

Ограничете или почти изцяло спрете да приемате ястия, сготвени чрез пържене. Не забравяйте, че по заведенията голяма част от храните са приготвени във фритюрник, което е още по-вреден начин за готвене. Заменете пърженето с печене, скара, грил и варене. Така не само че намалявате приема на преработени мазнини, но и намалявате приема на калории.

Ограничете алкохола и кафето

Алкохолът и кофеинът са врагове на хората с високо кръвно налягане или са предразположени към хипертония. Ограничете се до едно, максимум две слабоалкохолни питиета на ден. Пийте по максимум едно кафе на ден или заменете ободряващата напитка с алтернативен заместител – безкофеиново кафе или чай.

Яжте чесън и лук

Чесънът и лукът са едни от най-ефективните средства за борба с високото кръвно налягане. Добавяйте ги по-често към блюдата си, като не забравяйте, че е най-полезно да ги консумирате свежи и без топлинна обработка. Ползвайте по-често и лимон, който също е основно средство за борба с високото кръвно налягане.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати