advice.bg»Статии»Здраве»Депресия и стрес»Негативни емоции – как да се преборим с тях?

Негативни емоции – как да се преборим с тях?

Негативни емоции – как да се преборим с тях?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Някои хора неусетно правят така, че животът им става подвластен предимно на негативни емоции. Други пък търсят тъмната страна на нещата съвсем умишлено – сякаш се хранят с нея.

Последното обаче е измамно, тъй като негативните емоции винаги имат разрушителна сила и дългото обвързване с тях не води до нищо добро.

Ако не искате да сте под влиянието на лоши чувства и мисли, има няколко основни начина за справяне с тях.

Те ще ви помогнат да изпълните дните си с позитивни емоции и да живеете по-щастливо.

Научете се да се усмихвате

Негативни емоции – как да се преборим с тях?

Прави ли ви впечатление колко намръщени хора срещате по пътя си? И колко по-малко са усмихнатите лица наоколо? А вие от кои сте? Ако сте от първите, няма защо да се чудите колко много негативни емоции запълват ежедневието ви. Намръщеното лице не само изразява вътрешното състояние – то е способно да предизвика още повече негативизъм в живота.

Колкото повече се чумерите, с толкова повече лоши неща ще срещате. За да спрете този омагьосан кръг, просто се научете да се усмихвате. Счупила се е чаша – засмейте се, какво толкова. Ще си купите нова. Някой ви е обидил – отново се усмихнете, защото знаете, че това, което казва, не е истина.

Усмивката действа като огледало – тя ще спре лошата енергия и ще я насочи в друга посока. Отначало вероятно ще се насилвате да се усмихвате, но скоро ще се смеете искрено и вече няма да сте подвластни на негативните емоции.

Забравете лошото, помнете доброто

Ако продължавате да сте фокусирани върху лошите случки от живота ви, няма да позволите на добрите да се появят. Затова се стремете да забравяте негативните преживявания, а да запомняте добрите. Колкото повече се концентрирате върху положителното, толкова повече позитивни неща ще привличате. Ако продължавате да говорите за негативното, ако не спирате да го изваждате отново и отново на бял свят – вие просто го подхранвате и му давате още повече енергия.

Спортувайте

Негативни емоции – как да се преборим с тях?

Както е известно, психическата и физическата част на човека вървят непрекъснато ръка за ръка. Както психиката влияе на тялото, така и физическата страна от нашето човешко цяло оказва влияние върху душата. Научно доказано е, че спортът може да повиши настроението и да намали депресията. Това се дължи на факта, че физическата активност повишава нивото на т.нар. хормони на щастието – серотонини и ендорфини. Това означава, че ако ходите на фитнес, ако тичате в парка, ако правите йога или пилатес, вие не просто се грижите за тялото си, но и се грижите да получите повече позитивни емоции.

Сублимация

Казано на по-достъпен език – това е процес, при който негативните емоции се трансформират в изкуство, в красота и в креативност. Ако страдате, ядосвате се или изпитвате ревност, направете торта, нарисувайте картина, засадете дърво, напишете стих. Изобщо – направете нещо градивно и красиво, което ще ви помогне да замените негативизма с положителни емоции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest