Advice.bg»Статии»Здраве»Кога да потърсим психолог?

Кога да потърсим психолог?

Кога да потърсим психолог?
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Колкото и да сме силни и независими в живота си, понякога идва момент, в който сами не можем да се справим. Не може и да ни помогне семейството или пък някой приятел.

Това е моментът, когато трябва да се обърнем към специалист. В страните с развита здравна система и в областта на психичната помощ знаят, че тук на помощ идват психолозите.

Кой е психолог?

На първо място трябва да поясним една много важна разлика – психологът не е психиатър. Ако все още не сте наясно по какво се различават двата вида специалисти, бързаме да ви уведомим. Психологът не е медицинско лице и няма право да изписва лекарства. Той може да консултира, да помага във взимането на решения, в справянето с проблеми от различно естество, в изграждането на поведение, комуникация и стратегии за справяне в живота. Той също може да оказва психотерапевтична помощ при определени състояния, ако има квалификация за това.

Докато психиатърът е медицинско лице, което може да поставя диагнози и на тежки психически разстройства, за което да изписва лекарствена терапия – често антидепресанти и успокоителни. Също може да оказва психотерапия при различните състояния. Тежките психични болести задължително се лекуват от психиатър.

Защо ми е психолог?

За да посетите психолог, изобщо не е нужно да сте психично болни. Макар че много хора се срамуват да търсят психологическа подкрепа, за да не ги обявят за луди. Всъщност моментът да потърсим психолог идва тогава, когато сме изчерпали собствените си ресурси за справяне с проблема и не намираме алтернатива около нас да преодолеем кризата. Психолозите са обучение да помагат по много начина, като един от тях е възможността за предоставяне на друга гледна точка върху проблема. Нещо, което често не сме способни сами да направим, когато сме потънали в собствените си грижи.

Психолозите също притежават определен набор от средства за справяне с някои психически разстройства като тревожност, фобии и др., както и да оказват съпътстваща терапия при по-тежки като депресии и зависимости.

Да избягаме пред вятъра

Психолог

Но не е необходимо вече да имаме налице проблем за решаване, за да потърсим психолог. Най-добре е да го посетим още преди появата на проблема. Това се нарича профилактика на психично ниво. Например – ако знаем, че сме в трудна интимна връзка с партньор и се боим от бъдещи проблеми, можем да се консултираме с психолог-специалист в съответната област, за да ни посъветва как да продължим тези взаимоотношения.

Или пък когато се двоумим каква професия да изберем – хубаво е да се срещнем с психолог в областта на професионалното ориентиране, за да ни упъти. Или ако имаме намерение да направим по-съществена промяна в живота си, но се чудим откъде да започнем и изпитваме нерешителност.

Хиляди са възможните моменти, когато сме на кръстопът, или изобщо не откриваме път живота, при които можем да се обърнем за психологическа подкрепа, вместо да се блъскаме в стената, казано образно. Най-важно е да си напомняме максимата, че проблемът не е проблем, тогава, когато е предотвратен. А това може да стане най-успешно с помощта на професионалист в сферата на психологията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest