Advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Сапунена вода - всички приложения

Сапунена вода - всички приложения

Сапунена вода - всички приложения

Бихте се изненадали колко мултифункционално средство се оказва, че е най-обикновената сапунена вода. Като изрично уточняваме, че не става въпрос за течен сапун, който закупувате от магазина, а разтворен във вода настърган или нарязан на ситно сапун.

Голяма част от приложенията на сапунената вода, които ще ви изброим, са открити още от времето на нашите баби, когато не е имало такова разнообразие от препарати. И логично може да се сетите, че не е имало някакво друго средство, с което да се почиства посудата.

И дори днес може да замените скъпия препарат за миене на съдове с обикновена сапунена вода.

И не си мислете, че сапунената вода се е използвала само за пране на дрехи или пък за почистване.

Сапунена вода срещу вредители

Сапунена вода

Сапунената вода е чудесно средство, с което можете да се отървете от редица вредители по растенията, особено от листни въшки. Необходимо е да прибавите 1 с.л. настърган сапун към 500 мл гореща вода. Разбъркайте добре до пълното разтваряне на сапуна и пресипете течността в пулверизатор. Логично е да изчакате водата да изстине и чак тогава да преминете към напръскването на засегнатите от листни въшки участъци на растенията. С така приготвената сапунена вода ще разполагате с перфектен и безвреден за околната среда инсектицид. Важно е единствено да използвате домашен или бебешки сапун, който е без оцветители или аромати.

Сапунена вода срещу запотяване на очила

Когато ви се налага да носите маска на лицето или пък се сблъсквате с рязка промяна на температурата на въздуха, очилата ви ще се запотят и трудно ще виждате през тях. Измийте добре със сапунена вода стъклата им, след което ги подсушете с подходяща кърпа. Този трик е много ефикасен както за очила с диоптри, така и за слънчеви очила.

Сапунена вода за очила за плуване

И не само. Хората, които често практикуват шнорхелинг, знаят, че преди да влезнат във водата трябва да обработят маската си за плуване със сапунена вода. Отново с цел да не се запотява. Което означава, че можете да използвате сапунената вода и когато сте в басейн с очила за плуване.

Сапунена вода за скърцащ паркет или дюшеме

Сапунена вода - всички приложения

Омръзнало ви е да чувате скърцането на паркета или дюшемето ви? На помощ пак идва сапунената вода. В никакъв случай не я изливайте директно върху подовите повърхности, а напоете със сапунена вода мопа, с който ги почиствате.

Сапунена вода срещу петна

Сапунената вода се използва и за почистване на петна от дрехи. Макар бялото вино да не оставя толкова очевидни петна, участъците на дрехите, поляти с бяло вино ще започнат да пожълтяват. Обработете ги със сапунена вода и продължавайте да се радвате на тоалета си. Отваряме една скоба, за да напомним, че няма да постигнете никакъв успех, ако решите да обработвате със сапунена вода петна от червено вино. Колкото и странно да ви звучи, те се почистват най-добре с бяло вино.

Сапунена вода при пресни петна от череши и вишни

Следи от малини, къпини, череши и вишни също могат да бъдат почиствани със сапунена вода, стига петната да са пресни.

Сапунена вода за сваляне на тесен пръстен

Можете да използвате сапунена вода в случай че не можете да свалите пръстен от ръката си или ако ключът заяжда в бравата ви.

Домашна сапунена вода за смес за балончета

А защо да давате непрекъснато пари за онези тубички за сапунени балончета, на които толкова се радват децата ви? Пригответе си сами смес от 50 г настърган сапун, разтворен в 500 мл вода и добавете 2 с.л. глицерин. С толкова евтино средство за сапунени балончета, можете дори и вие да се наслаждавате на красотата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest