Хуск - що е то и как се използва?

какво е хуск

През последните години все по-популярна става една индийска билка, която има редица ползи за тялото заради уникалните си свойства. Хускът идва от далечния изток. Страни като Индия, Бангладеш и Пакистан създават подходящи условия за отглеждането на растението бял живовляк, от което се извлича хускът.

Белият живовляк или още наричан псилиум, притежава изключително много полезни качества за човешкия организъм. Точно по тази причина е и част от традиционното китайско и древно индийско билколечение. В него се съдържа голямо количество фибри и водоразтворими влакна, които създават вискозни съединения и когато попаднат в стомаха образуват гел, който симулира чувство за ситост. Множеството фибри от своя страна подпомагат функцията на червата, тъй като действат ефективно за изчистването на тялото от токсини и шлаки и са подходящи както при запек, така и при диария.

Индийската билка хуск спомага за регулирането на кръвната захар и нивата на лошия холестерол, както и има доста благоприятен ефект върху черния дроб и при отделянето на жлъчни сокове. Според някои изследвания, хората, които приемат хуск, са с до 42% по-ниска инсулинова резистентност и с до 40% по-нисък риск от сърдечни заболявания.

В редица ползи за здравето влизат и противовъзпалителните й свойства, заради които често се използва за рани, които зарастват трудно.

Употребата на хуск е намерила място в дневното диетично меню заради добрите си резултати при борбата с килограмите. Освен увеличеното чувство за ситост, улеснява и движението в червата, като по този начин се регулира редовността им без да се образуват газове, които издуват корема. Консумацията на бързи и богати на нишесте и трудноусвоими съставки храни, застояването и приемът на някои лекарства и антибиотици увеличават метеоризма.

как се използва хуск

Високото съдържание на фибри в билката действа благоприятно за здравето и вида на кожата. Те помагат за изхвърлянето на дрождите и гъбичките да излязат от организма по естествен път, а не чрез отделяне през кожата, като така не предизвикват образуването на кожни раздразнения и акне по нея.

При честия прием на хуск организмът не привиква към него. Тази индийска билка винаги се смесва с някаква течност, най-често вода, и тогава тя увеличава обема си до 10 пъти. Препоръчително е да приемате около 400 мл вода с една чаена лъжичка хуск 1- 2 пъти дневно сутрин след ставане и/или вечер преди лягане. Увеличете консумацията на вода през деня, за да държите тялото си добре хидратирано.

Може да добавяте хуск и към различни нискокалорични смутита и ястия, но не забравяйте, че той не е заместител на разнообразното редовно хранете.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати