Как да се отървем от мързела

Как да се отървем от мързела

На всеки от нас се е случвало сутрин да имаме проблем с ранното ставане. Не защото не сме се наспали, а просто защото ни мързи да се захванем с каквото и да е. В това няма нищо лошо или необичайно, особено ако се случва събота или неделя сутрин.

Но ако мързелът завладее изцяло ежедневието ви и започнете да спазвате закачливата приказка: Не отлагайте работата си за утре, след като можете да я свършите и вдругиден, вече е дошло време да се замислите сериозно върху всички негативни последствия от подобно поведение.

Вероятно най-важното правило, което трябва да следвате, за да се отървете от мързела, е да си наложите самодисциплина. Може да ви звучи прекалено сложно за изпълнение, но бързо ще се убедите, че не е така. Типичен пример е да нагласявате аларма на телефона си за определен час, така че да не се чувствате "притиснати" от времето си.

Когато мислите, че то е твърде кратко, за да можете да извършите ежедневните си задачи, то автоматични би ви налегнало нежелание да се захванете с изпълнението им. А резултатът е, че просто ще ви налегне мързел.

Когато споменахме "задачи" е най-добре да си изготвите списък с тях. Например какво имате да свършите на работното си място и какво у дома - да сготвите, да изчистите или пък да напазарувате.

Носете списъка със себе си и си отбелязвайте всяка свършена задача. Така ще се чувствате удовлетворени от постигнатото от вас. Може също така на всеки 3 или 5 постигнати задачи да се възнаграждавате с нещо - да си пуснете любима ваша песен, да похапнете парченце шоколад и т.н.

Спортът ще ви помогне да се отървете от мързела

Спортът, независимо какъв е той, действа много добре, когато става въпрос за самодисциплина. Изберете спорт, който ви харесва и не действайте "на сила". Можете да се насочите към плуване, към фитнес, джогинг или пък към някой колективен спорт (футбол, баскетбол, волейбол и т.н.).

Може и просто да решите ежедневно да скачате на въже или пък да се разхождате за 30 мин в парка. Независимо дали ще броите колко скока на въже сте правили, дали ще отброявате колко крачки сте изминали по време на разходката си или пък колко дължини на басейна сте преплували, всичко това води именно до дисциплина, до вътрешно удовлетворение от постигнатото и най-вече до ефективна борба с мързела.

Обърнете внимание, че понякога някои психологически проблеми се бъркат с мързел. Ако апатията и нежеланието за действие ви преследват постоянно, трябва да се обърнете към психолог.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати