advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Кога се отбиват малките кученца?

Кога се отбиват малките кученца?

Кога се отбиват малките кученца?

Грижата за новородените кученца е много важна задача на всеки стопанин. Разбира се, че една от вашите задачи е да осигурите отлично хранене на малките кученца, което влияе особено силно на здравето на кучето като цяло, както сега, така и като порасне.

Кога се отбиват малките кученца?

Най-доброто време да се направи отбиването на малки кученца е между 3-4 седмица на палето, въпреки че това зависи и от някои индивидуални фактори. Така например по-едрите любимци се отбиват по-рано, докато по-малките съответно по-късно.

Имайте предвид, че именно с майчината коластра малките кученца и като цяло животните получават голяма част от така важните имуноглобулини, а също така минерали и витамини. Именно имуноглобулините са главните "виновници" за силната имунна система и предпазването на животинката от различните заболявания. Поради тази причина те са жизнено необходими за малките кученца, като затова съществува и мнение, че не бива да се отбиват по-рано от 30-35 ден, тоест без значение от това, какво е теглото на кучето.

Най-пълноценната храна за тях през първите седмици е именно майчиното мляко, като в 100 грама от него се съдържат:

- 8 грама белтъчини;

- 3.5 грама захари;

- 120 кcal енергия;

- 0.28 гр калций;

- 9.8 гр мазнини;

- 0.22 гр фосфор.

След като изминат тези 3-4 седмици, е време да започнете с отбиването на кученцата, като едни от основните правила тук са:

1. Една седмица преди отбиването нека майката да се храни с храна за кученца до 1 година, тъй като така ще е по-лесен този процес за малките;

2. Постепенно предлагайте и включвайте новата храна в менюто на кученцата;

Отбиване на малки кученца

3. Изолирайте майката от малките, докато се хранят;

4. Следете внимателно поведението им;

5. Можете да смесвате сухата храна с малко от майчиното мляко;

6. Можете да смилате в началото храната с блендер;

7. Хранете малките по 3 пъти на ден, докато ги отбивате от майчиното мляко.

През първите няколко седмици от живота си палетата имат нуждата от млякото на майка си, като то им помага да изградят добър имунитет, както и да растат здрави и силни. То не само насища организма им с така важните хранителни вещества, но и заедно с това съдържат в състава си антитела за защита на малките кученца от различните заболявания.

Въпреки това няма как да ги храните 2-3 месеца само с майчино мляко. Оптималното време за отбиването на кученцата е 3-4 седмица, като това е общоприетото мнение на различните ветеринари и кинолози. Именно в този момент трябва да започнете да приучавате животното да се храни с обикновена храна, която обаче задължително трябва да е предназначена за малките кученца.

Винаги внимавайте с това и не си позволявайте да храните палетата с храна за възрастните кучета, тъй като това може да е дори опасно за тях, защото те не са наситени с всичките им необходими хранителни вещества.

Важно е да направите този процес и отбиването им максимално лесен, тъй като това е особено важно за малките. Именно правилните грижи са в основата на отличното самочувствие и здравето на любимците ви, както и редовните прегледи при ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати