Как се прави лате?

Как се прави лате?
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Препоръчано за теб:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
Виж ››

Далеч не всеки има в дома си кафемашина с множество функции, а може и дори да нямате такъв уред. Ако и вие сте в тази ситуация, но много искате да си направите вкусно и ароматно Лате, тогава днес ще ви разкрием тайната на тази невероятна напитка.

Как се прави Лате?

Веднага ще ви успокои и ще кажем, че дори да нямате най-модерната кафемашина или дори да не разполагате с такава, пак можете да си направите Лате, тъй като реално то представлява обикновено еспресо, което има млечна пяна. Важно е обаче да знаете някои хитрини, които ще ви помогнат да се справите перфектно с тази задача.

Така например много тънък момент при приготвянето на Лате е това, че трите пласта не бива да се смесва, защото иначе се губи идеята на самата кофеинова напитка. Неговите пластове са съответно млякото, след това кафето и накрая млечната пяна, като именно това прави Латето толкова вкусно и обичано от множество хора по света.

Необходими пособия приготвяне на Лате

За да си направите сами домашно Лате, ще ви трябва по-дълбок тиган или пък някаква малка тенджера, любимата ви чаша за кафе, телена бъркалка и също така малка каничка за млякото.

Начин на приготвяне на Лате

Еспресо за Лате

Първата ви задача е да изсипете млякото в тенджерата или дълбокия тиган, като важна особеност е това огънят да не е много силен. Не забравяйте, че трябва да бъркате непрекъснато, докато не се образува плътна и гъста пяна. Ако имате специална бъркалка с малко моторче, тогава смело можете да го включите, тъй като така ще е доста по-лесно да се справите с тази стъпка.

След това в стъклената чаша, където ще правите вашата напитка Лате, изсипете млякото, като внимателно с една лъжичка придържате пяната. След като сте добавили желаното от вас количество мляко, то следва да добавите внимателно и пяната.

Следващата ви задача е да си направите вкусно и ароматно еспресо, като за целта можете да използвате машина, ако имате. Ако обаче нямате, тогава го пригответе в обикновената кафеварка. Ако искате класическо Лате, тогава не прибавяйте към него някакви сиропи, а също така не използвайте безкофеиново кафе. В този случай ще стане така, че кафето ще стане по-тежко от млякото и така няма да могат да се образуват пластовете на Латето.

След като сте готови, сипете кафето в средата, като е много важно да правите това на много тънка струйка, за да не се разруши самата пяна. Накрая можете да го поръсите с малко какао, както и да добавите сироп, ако много искате, но бъдете внимателни, тъй като е важно количеството му да не е голямо, за да попадне от него в долните пластове.

Ето че дори и сами можете да си направите вкусно Лате в домашни условия, но бъдете внимателни защото е важно да се разграничават ясно трите слоя на напитката, а именно горещото мляко, еспресото и гъстата млечна пяна.

Виж също и как се прави капучино или пък си харесай някоя от тези рецепти за кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest