advice.bg»Статии»Компютри и технологии»Таблет и Лаптоп»Колко ток харчи един компютър и лаптоп

Колко ток харчи един компютър и лаптоп

Колко ток харчи един компютър и лаптоп

С помощта накомпютър или лаптоп хората имат достъп до интернет, търсят информация, работят, правят пари, общуват, забавляват се, играят игри. По време на работа компютърът консумира електричество и това е загуба на пари.

Естествено възниква въпросът

Колко ток консумира компютърът или лаптопът?

Нека разгледаме този въпрос по-подробно. За да направим това, трябва да видим каква мощност потребява нашето устройство.

Компютрите могат да бъдат разделени на следните групи:

- старо производство;

- средна мощност;

- компютри за игри.

След това гледаме средните показатели на мощността на компютрите. Например един стар компютър ще консумира 60-70 W (вата) електричество на час. Съвременният компютър консумира много повече енергия - 120-200 W на час. Консумацията зависи от неговата конфигурация и периферни устройства - монитор, принтер и др. Компютрите за игри се считат за най-мощните. Те могат да консумират големи количества електрическа енергия. Приблизително 340-400 W. Познаването на тези показатели ще помогне да се определи колко пари се изразходват за сметки за електричество.

Колко енергия консумира компютърът в „спящ” режим

Колко ток харчи компютър

Хибернацията е неактивно състояние на приложения, драйвери и други устройства на компютъра. С прости думи – заспиване на компютърната система. По това време компютърът е включен и екранът е затъмнен. Ако преместите компютърната мишка, тя ще продължи да работи. В режим на заспиване компютърът консумира малко енергия, средно 3.5-5.0 W.

Има още два вида спящ режим на компютъра:

- Хибернация. Когато компютърът премине в пълен сън и цялата информация за работата му се изхвърля на твърдия диск. В този режим консумира около 10 W на час;

- Пълно изключване на компютъра. Ако изключите компютъра и оставите щепсела в контакта, ще забележите как светят лампите. Например на лаптоп. В този случай има и минимална консумация на енергия от 3 W на час.

Сега знаем колко енергия използва компютърът. След това нека да разгледаме цифрите за консумация на енергия за лаптопи и да изчислим консумацията на електроенергия.

Колко енергия консумира един лаптоп

Лаптопите често се използват от хората, както за печелене на пари чрез интернет, така и за друга работа. Те също консумират енергия. Но не толкова, колкото настолните компютри. Например, лаптоп със средна производителност консумира енергия на час - 19-80 W. Разбира се, ако вземете за пример лаптопи с мощност за игри, той ще консумира много повече енергия.

Как да разберете колко електроенергия консумира компютърът или лаптопът

Можете лесно да разберете колко електроенергия консумира компютър или лаптоп. Използвайте два ефективни начина:

- да определите електричеството с помощта на ватметър;

- сами да изчислите показателите за консумация на енергия на компютъра.

Да разгледаме външното устройство ватметър за анализ на електричеството на компютър. Ако нямате такъв, можете да закупите устройството във всеки онлайн магазин, който продава технически устройства за компютри. Свържете кабела от ватметъра към вашия компютър. След това натиснете бутона Старт на оборудването на ватметъра и наблюдавайте индикаторите за консумация на енергия на компютъра на екрана на ватметъра.

Нека изчислим сами консумацията на ток на лаптопа. Като пример, нека вземем обикновен лаптоп Asus с номер на модела X55V. Трябва да разгледате характеристиките на захранването, което захранва лаптопа. Намерете там надпис "OUTPUT". По-долу ще бъдат записани данни - +19V-4.74A (Ампера). След това умножаваме тези числа - 19*4.74 = 90 W на час. Ако искаме да знаем колко пари харчим за енергия за лаптопа, преминаваме към следващите данни.

Разделяме 90 вата на 1000 и получаваме 0.09 kW (киловата) на час. След това умножаваме 0.09 по тарифата за електроенергия и получаваме цена на електроенергия за един час. Например, 0.09 kW * 0.25 лв = 0, 0225 лв за час работа.И накрая, последното изчисление - посочете колко часа работите на компютъра. Например 6 часа на ден, умножете по 30 дни и по цената за час: 6*30*0, 0225 = 4.05 лв. консумация на лаптопа за месец.

Намаляване на консумацията на енергия от компютъра

Колко ток харчи лаптоп

Разбира се, съвременните компютри консумират малко количество електрическа енергия. Колкото по-малък е компютърът, толкова по-малко ще консумира, а игралните компютри консумират много енергия.

Потребителите на компютри имат възможност сами да намалят консумацията на енергия. За да направите това, можете да направите няколко прости стъпки:

- Намалете яркостта на екрана на монитора. Трябва да преместите плъзгача за яркост наляво, като намалите яркостта му;

- Работете на компютъра по график, не оставяйте компютъра включен, ако не работите по него;

- Купувайте лаптопи. Мобилните компютри решават проблема с енергоспестяването;

- Оптимизирайте компютъра си. Някои програми (игри) могат да отнемат енергия. Ето защо, ако не са необходими, по- добре е да ги премахнете напълно и да почистите диска;

- Обърнете внимание на ефективността на компютърното захранване при покупка. Когато купувате компютър или лаптоп, внимателно проучете характеристиките, по-специално ефективността на захранването. Вижте мощността му и колко вата консумира;

- Преди да купите, препоръчително е да решите за какво ви е необходим компютър. Ако за работа, тогава можете да се ограничите до обикновен компютър или лаптоп, който ще консумира минималното количество енергия.

Надяваме се тези полезни съвети да ви помогнат да намалите консумацията на електроенергия на вашия компютър. За да не плащате много за ток, опитайте се да планирате работата си пред компютъра и използвайте начините за намаляване на консумацията на енергия на вашия компютър.

Ако пък желаете да си купите нов компютър, разгледате тези обяви за компютри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest