advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистите комина

Как да почистите комина

Как да почистите комина
Снимка: blende12/pixabay.com

Почистването на комина саморъчно позволява на амбициозните, способни и добре оборудвани домашни майстори да спестят стотици левове годишно. Някои хора искат на всяка цена да имат камина, но явно не знаят каква бъркотия съпътства нейното функциониране и поддръжка, да не говорим за прословутата й енергийна неефективност.

Това, което обаче не може да бъде пренебрегнато, е креозотът. От съществено значение е да знаете за този смолист, неприятно миришещ страничен продукт от горенето. Креозотът се натрупва в комина постепенно и евентуално може да се запали, което е изключително опасно.

Затова и е важно да почиствате редовно комина си. Ето няколко лесни стъпки за това:

Разстелете найлон за боядисване, за да защитите пода около вашата камина. След това отстранете пепелта и парчета дърво от горивната камера.

След като се махнете отпадъците, е от решаващо значение да изолирате камината от останалата част на стаята. Запечатайте предната част на камината напълно, без пропуски в уплътнението, за да се окаже накрая, че сте покрити с прах от горе до долу.

Камината изисква почистване на комина

Важно е да обезопасите дома и себе си! Ще ви трябват очила, които образуват прилепват плътно около очите. Ще ви трябва и качествена маска за прах, няколко различни вида коминни четки и здрава стълба, с която да се качите на покрива.

Махнете всичко, което може да се нацапа и се захващайте с четката с най-големия диаметър от комплекта. Четкайте отгоре надолу, не бързайте и вършете задълбочено работата. Когато приключите с почистването на димоотвода, поставете отводите внимателно.

Оставете известно време прахът, който сте вдигнали, да се падне в горивната камера. След това може да махнете уплътнението, което сте сложили. Използвайки четка за комин с по-малък диаметър, бръкнете в отвора и изтъркайте толкова нагоре в комина, колкото може да стигнете.

Когато приключите, покрийте камината отново и оставете праха да падне върху пода на камината.

Когато махате уплътнението, направете го бавно и внимателно.

Целият този процес трябва да се осъществява внимателно. Уверете се, че никой няма да отвори вратата на стаята, защото в противен случай ще се получи въздушна струя, която ще разпръсне вредния прах в цялата стая.

Почистването на комина не трябва да се прави всяка седмица. Но имайте предвид, че опасните вещества се натрупват с времето. Може да избегнете натрупването им, ако използвате качествени дърва за огрев.

Помнете, че почистването на комина не е лека задача и най-лесно ще се справите, ако използвате услугите на коминочистач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати