Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»На каква температура трябва да спим

На каква температура трябва да спим

температура в спалнята

Около 30% от населението на света страда от хронично безсъние. Една от причините за това състояние е неправилната стайна температура в помещението за сън. Нека разберем как температурата влияе на съня и какви показания на термометъра могат да се считат за идеални.

Каква температура е подходяща за сън за възрастни и деца над две години?

Оптималните стойности на температурата на стаята за спане, според лекарите, са между 16 и 19 °C. Те имат връзка с температурата на човешкото тяло и се менят в зависимост от циркадните ритми. Ако режимът ви не е нарушен, тогава вечер, когато вече се чувствате сънливи и се приготвяте за лягане, телесната температура започва леко да намалява поради разширяването на кръвоносните съдове.

В този случай топлината се преразпределя от центъра към периферията. Ето защо спалнята трябва да е малко по-хладна от другите стаи, тъй като това помага да се имитира естествената телесна температура, докато се отпускате. И спадането й продължава през цялата нощ, достигайки най-ниската си точка около 5 сутринта.

Изследванията показват, че твърде студеният или горещ въздух в помещението през нощта пречи на естествените физиологични процеси: тялото не отделя топлина, температурата не спада. И в резултат качеството на съня намалява: той става неспокоен, повърхностен, дълбоката фаза се съкращава.

Хормонът мелатонин е отговорен за добрия сън, той регулира функционирането на цялата нервна система. Учените са установили, че точното време, когато този хормон се произвежда в най-голямо количество, е между 23:00 и 01:00 часа. Доказано е, че когато стаята е хладна, хормонът се отделя в много по-големи количества, което допринася за по-дълга почивка. В крайна сметка времето на сън за човек е 7-8 часа. В задушна стая спазването на това условие е почти невъзможно. Хората, които обичат да спят в твърде топла стая, имат хронична умора, повишена нервност и раздразнителност.

Каква температура е подходяща за деца под две години?

подходяща температура за сън

Системата за терморегулация при деца на тази възраст не работи толкова добре, колкото при възрастните. Освен това бебетата не трябва да бъдат покрити с твърде тежки и топли одеяла: те могат да затворят дихателните пътища на детето и то ще се задуши. Следователно температурата в стаята може да бъде с 1–2 °C по-висока от тази при възрастни. Но в идеалния случай все пак не трябва да надвишава 20 °C.

За малките деца е важна не само температурата на въздуха, но и дрехите. Не трябва да са прекалено топли: прегряването увеличава риска от внезапна бебешка смърт. Достатъчни са памучна пижама и спален чувал без ръкави от естествена дишаща материя. За да сте сигурни, че бебето ви не е горещо, докоснете врата и корема му. Ако кожата е гореща и влажна, свалете един слой дрехи.

Как да поддържаме оптимална температура

- предотвратете прегряването на стаята през деня. Регулирайте температурата на отоплителните уреди през студените сезони и затваряйте завеси или щори по време на горещи дни;

- няколко часа преди лягане отворете прозорците и проветрете стаята или включете климатика на охлаждане, ако има такъв;

- изберете спално бельо и спално облекло от естествени и дишащи материи.

- избягвайте тежки и твърде топли завивки. Дайте предпочитание на по-леките опции. През лятото можете да използвате съвсем тънка завивка или чаршаф.

Още съвети за комфортен сън

- избягвайте кофеиновите напитки (кафе, зелен и черен чай, енергийни напитки) след вечеря, особено вечер.

- поддържайте спалнята тъмна. Изключете всички светлини, използвайте затъмняващи завеси и маски за сън. Светлината, която влиза в стаята през нощта, пречи на производството на хормона мелатонин, което води до нарушения на съня.

на каква температура трябва да спим

- осигурете тишина. Деактивирайте приспособленията, които могат да ви събудят и разсънят. Използвайте тапи за уши, ако е необходимо.

- създайте свой собствен ритуал за лягане. Може да включва топла вана, медитация, изпийте чаша мляко с мед, не гледайте в екрани или включете екраните в нощен режим.

Защо всичко това е важно?

Добрият сън е не само гаранция за добро настроение и добър външен вид, но и здраве. Хроничното лишаване от сън влияе негативно върху функционирането на цялото тяло. Работоспособността намалява, концентрацията на вниманието се влошава и се появяват чести главоболия.

При добра почивка тялото не само успява да се възстанови добре. Всички биологични ритми се редуват правилно и в резултат се подобрява не само състоянието на кожата и косата, но се възстановява метаболизмът, без който пълната работа на целия организъм е невъзможна.

Ето защо е толкова важно да оптимизирате температурния режим в спалнята. Той насърчава удобния и продължителен сън. Отпускането в хладна стая е допълнителен закаляващ фактор, който има положителен ефект върху здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest