Задължителен имунизационен календар - какво трябва да знаем?

Задължителен имунизационен календар - какво трябва да знаем?

В България, както и в другите европейски държави, съществуват задължителни ваксини и такива, които са препоръчителни. Задължителните ваксини са описани подробно в задължителния имунизационен календар, който е приет от Министерството на Здравеопазването.

Подробна информация можете да намерите на официалния сайт на Министерството на здравеопазването и ние бихме ви препоръчали наистина да го погледнете, тъй като от 2020 г. има някои промени в него.

В следните редове имаме за цел единствено накратко да ви запознаем с разликата между задължителните и препоръчителните ваксини, както и кога те могат или трябва да бъдат прилагани.

Задължителните ваксини са безплатни и се поемат от държавата. Първата задължителна ваксина (срещу хепатит Б) се поставя на новороденото до 24 часа след появата му на бял свят, а втората ( срещу туберкулоза) след 48-мия час от раждането му. До 4-тия месец на бебето се поставя всеки месец по една или по две ваксини, както изисква задължителния имунизационен календар.

Следващите задължителни имунизации и реимунизации са на 7 месеца, на 12, 13 и на 16 месечна възраст. Задължителната имунизация и реимунизация продължава на 6 годишна възраст, на 7 и на 12. На 17 годишна възраст се прави реимунизация срещу тетанус и дифтерит, която се прилага на 25 годишна възраст и на всеки 10 години след това ( на 35 години, на 45 години и т.н.).

Ваксините се поставят от личния лекар, в случая педиатър, ако става въпрос за детето ви. Той би трябвало да ви уведомява кога предстои имунизация или реимунизация, но можете и сами да следите задължителния имунизационен календар.

Задължителен имунизационен календар

Задължително условие за поставянето на ваксина е човекът, комуто тя следва да бъде поставена да е здрав.

Извън задължителните ваксини има и такива, които са препоръчителни, вие сами заплащате за тях. Това са ваксините срещу хепатит А, противогрипните ваксини, срещу варицела, срещу човешкия папиломен вирус и срещу ротавирусен гастроентерит. В някои случаи препоръчителните ваксини могат да бъдат поемани и от държавата. Типичен пример е противогрипната ваксина, която поради пандемията от коронавирус е безплатна за пенсионерите над 65- годишна възраст.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати