advice.bg»Статии»За дома»Съвети за кухнята»Как да подготвим чугунен тиган за употреба

Как да подготвим чугунен тиган за употреба

Как да подготвим чугунен тиган за употреба

Чугунени съдове за готвене са не само непрактични, но и опасни в кухнята без предварително калциниране. В магазина всички продукти са покрити с технически съединения, които предпазват метала от контакт с въздуха и излагане на влага.

Предварителна подготовка на чугунен тиган

Приготвянето на чугунени съдове за първото им използване по предназначение включва три основни етапа:

- почистване от транспортния капак;

- калциниране;

- запечатване на порите.

И трите стъпки са важни и трябва да се спазват последователно.

Чугунът е траен, но уязвим материал. Основният му враг е влагата. За да защитят новите тигани, производителите покриват външната и вътрешната повърхност на продуктите с тънък филм от минерални масла или друг уплътнител. Масленият филм предпазва метала от влага, образувана от екстремни температури и окисляване. И дори ако съставът е безопасен за здравето, това ще повлияе отрицателно на вкуса и аромата на ястията.

Първата задача е да се измие техническата грес, без да се уврежда повърхността. Вторият етап - калциниране, премахва остатъците от техническа смазка от порите. Това е много важно, тъй като само повърхността се почиства по време на измиване, а чугунът е порест материал. Ако пропуснете калцинирането, остатъците от минерални смазки ще попаднат в храната.

Третата стъпка е запушване на порите. Чугунът има естествени незалепващи свойства. Те се дължат на факта, че порите с времето се запушват с мазнини, което прави повърхността гладка. За да не чакате това да се случи, трябва да намажете дъното и стените с масло с триещи движения и след това да не мокрите.

Измиване с препарат

Чугунените съдове могат да се мият само на ръка. Измийте новия тиган с гореща вода, като използвате меката страна на гъбата. Ако повърхността е мазна или без мирис, можете да добавите капка препарат за съдове или пране. Избършете измития тиган с чиста кърпа или кърпа от микрофибър. И запомнете това правило - чугунът не трябва да остане мокър! Измит и изтрит! Сега можете да пристъпите към калциниране - основният етап от подготовката, по време на който остатъчната мазнина накрая напуска новия тиган и порите се затварят.

Методи за калциниране на чугунени съдове за готвене

Повечето производители прикачват инструкции към своите продукти, в които се описва подробно как се приготвя чугунен тиган преди първата употреба. Ако има такова напомняне, следвайте съвета на производителя. Ако няма нищо, вземете народните методи, изпитани във времето.

Моля, обърнете внимание, че техническата грес ще се изпари по време на процеса на печене. Този процес винаги е придружен от неприятна и леко задушаваща миризма и дори дим. Не забравяйте да включите вентилация или да отворите прозорец.

Огряване на чугун със сол

Можете бързо и икономично да изгорите нов съд от чугун и неговите сплави с обикновена готварска сол.

- Изсипете суха груба сол в измит и избърсан сух чугунен съд. Не изливайте до самите ръбове, тъй като в процеса ще трябва да разбъркате;

- Включете котлона и поставете тигана върху котлона. Нагряването трябва да е силно, за да свети металът;

- Бъркайте солта непрекъснато с дървена шпатула, за да не загори. Цветът на солта ще се промени, ще стане мазен;

- Загрявайте поне 10 минути - колкото по-голям е диаметърът на дъното на чугунения тиган, толкова по-дълго отнема процедурата. Заменете солта с прясна сол, ако е необходимо;

- Изхвърлете солта (внимателно, горещо! ) И изплакнете с гореща вода, без да използвате препарати;

- Избършете до сухо и поставете отново на котлона. Загрейте;

- Нанесете тънък слой пречистено растително масло върху горещата повърхност със силиконова четка;

- Ако мазнината не се абсорбира, избършете излишъка със салфетка и сложете тигана на съхранение или използвайте незабавно за кулинарни експерименти.

Огряване на чугун с масло

Чугунен тиган

Един от най-бързите начини за приготвяне на нов чугунен тиган за първите ви готварски преживявания, е огряването с растително масло. Недостатъкът на този метод е големият разход на масло. Затова е по-подходящ за плитки тигани, например порционни, за палачинки или бъркани яйца.

- Купете евтино растително масло за пържене - то трябва да бъде рафинирано. Слънчогледовото, царевичното, соевото са подходящи;

- Налейте масло в тигана, който е измит, за предпочитане поне на две трети. Колкото по-малък е слоят, толкова по-често ще трябва ръчно да го нанасяте върху стените чрез люлеене на съдовете или с четка;

- Загрейте маслото до кипене на слаб огън, след това намалете котлона до минимум, така че практически да няма кипене. Бъди внимателни! Горещото и врящо масло може да причини тежки изгаряния. Изведете децата от кухнята или ги изпратете на разходка;

- Продължете да загрявате чугунения тиган с масло в продължение на 25-30 минути. Ако маслото не покрива стените, разклатете се от време на време, за да покриете цялата повърхност;

- Изключете печката, оставете да се охлади. Когато температурата е подходяща, изхвърлете отпадъчния продукт. Не може да се използва за храна;

- Процесът на огряване създава незалепващ защитен слой. Избършете мазната повърхност с хартиени кърпи. Тиганът е готов за употреба.

Изпичане на чугунен тиган във фурната

Невинаги е лесно да се подготви чугунен тиган на печката за работа. Обемни, дълбоки и къдрави съдове са по-лесни за изпичане във фурната. Този метод също така минимизира риска от изгаряния и се препоръчва, ако децата са в къщи. Моля, обърнете внимание, че този метод няма да работи, ако дръжките не са топлоустойчиви. Подвижните дръжки трябва да бъдат премахнати.

- Подгответе фурната. Калцинирането трябва да се извършва върху решетка. Поставете го така, че да е достатъчно високо за съдове с пълна дължина;

- За да предотвратите накапването на маслото на дъното на фурната, направете защитен слой от лист за печене, покрит с фолио;

- Включете фурната и загрейте до 150-170 градуса, не я изключвайте;

Чугун

- С четка нанесете растително масло без мирис върху вътрешната повърхност на дъното и стените на предварително измит и изсушен тиган. Покрийте с тънък слой, но равномерно, така че да няма празнини;

- Поставете тигана с отвора надолу върху решетка. Оставете във фурната за половин час;

- Извадете внимателно и внимателно и намажете отново с масло;

- Върнете се в работеща фурна за още половин час. Ако имате време, можете да го направите трети път;

- Изключете фурната. Тиганът може да се остави да се охлади вътре или да се извади веднага. Отстранете излишната мазнина със салфетки;

- Сега можете даготвите пилаф или да пържите яйца! Нищо няма да залепне или изгори на обработен чугунен тиган, ако следвате добре подготвени рецепти.

Важно! Преди да започнете да подготвяте нов чугунен съд за употреба, проверете отново съдовете, за да се уверите, че няма пукнатини или драскотини. В противен случай ще бъде трудно да върнете брака в магазина. Ако сте поръчали продукта онлайн, проверете качеството при получаване.

Ако сте закупили чугунен съд с незалепващо или емайлирано пръскане, тогава не се опитвайте да използвате инструкциите по-горе - те са предназначени единствено за първа употреба на непокрити чугунени съдове за готвене.

Известно е, че чугунът е сплав от желязо и въглерод. От основния елемент той наследява склонност към ръжда. За дълъг експлоатационен живот никога не оставяйте вода в чугунен съд и не го дръжте влажен.

Почистване на чугунен тиган

Не унищожавайте незалепващия маслен филм, който затваря порите. За да не залепне нищо за чугунения тиган, не трябва да го миете с препарати за отстраняване на мазнини, да кипвате вода в него и да го търкате с кърпи и твърди гъби.

За да измиете чугунен тиган, оставете го да се охлади леко, след това отстранете остатъците от храна с хартиена кърпа и изсипете гореща вода. Ако мръсотията е тежка, можете да добавите малко сол. Използвайте мека кърпа или гъба за измиване. Избършете измития тиган на сухо, задръжте го за минута на включения котлон за застраховка и намажете с тънък слой растително масло.

Като подготвите правилно нов чугунен тиган за първата употреба и се придържате към препоръките за по-нататъшна употреба, значително ще удължите живота на скъпата покупка. Чугунените съдове винаги са служили на няколко поколения. Грижете се за вашите внуци и правнуци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати