Как се лепят тапети

Как се лепят тапети

Лепенето на тапети е един от най-простите видове ремонтни и довършителни работи, който не изисква специално образование или изключително умение. Независимо от това, хората, които се захващат да лепят сами тапети, често правят грешки, което води до много потискащи резултати.

Залепеният тапет се отлепва, изпъкнали, мазни петна, изкривявания и понякога по тях се появяват балончета. И всичко това може да се избегне, ако се придържате към прости, но много важни правила за лепене на тапети. Разберете как правилно да залепите тапетите, ако това ви е за първи път.

Съвременният пазар на тапети се развива скокообразно. Буквално всеки ден се появява нещо ново и днес се предлага голямо разнообразие от видове. Но въпреки това тапетът продължава да изпълнява основната си функция - декоративната. В зависимост от вида, методите за поставянето им също ще се различават, но като цяло има еднакви принципи за всички.

Подготовка

Първо, подгответе повърхността, върху която ще се лепят тапетите. За да направите това, премахнете старите тапети. За да опростите процедурата, ги навлажнете ги с вода, оставете ги да се накиснат и след това ги отстранете с метална шпатула.

След това коригирайте дефектите на стените - пукнатините и дупките в стените трябва да бъдат запълнени с пълнител.

Следващият етап е грундирането на стените - необходимо е, за да може лепилото от тапета да не се абсорбира в стената. За тези цели могат да се използват както специални грундове, така и обикновени лепила за тапети с по-ниска концентрация. Просто покрийте стените с разтвора, който използвате, и ги оставете да изсъхнат.

Трябва също така да се отбележи, че стените, покрити с маслена боя или емайл, трябва да бъдат обработени с груба шкурка, като се премахнат всички разслоени участъци. Това ще увеличи сцеплението на тапета към стената.

В този случай не е необходим грунд. Измийте варосаните стени с вода или изстържете варта напълно с шпатула. За да се улесни процедурата, тя трябва първо да се намокри. В този случай е необходимо грундиране на стените. За тънки хартиени тапети стените могат предварително да бъдат покрити с вестници.

Залепване на тапетите

Правила за лепене на тапети

Нужни инструменти:

- макетно ножче, ножица;

- ролетка, молив;

- четка или валяк;

- суха чиста кърпа;

- отвес.

В зависимост от вида на тапетите, лепилото ще се нанася директно върху стената или върху платното. Лепилото се нанася върху стената за нетъкан тапет и върху платното - за хартия и винил.

След нанасяне на лепило върху хартиени или винилови тапети, те трябва да се оставят да се накиснат, като се сгъне платното наполовина с лепилото навътре за 5-7 минути. Нанасяте лепилото равномерно с помощта на валяк или голяма четка. Също така трябва да се помни, че за всеки тип тапет се използва подходящият вид лепило.

Трябва да започнете да лепите тапета от най-близкия до прозореца ъгъл, след като предварително сте маркирали вертикала на стената с помощта на отвес. Нетъканите тапети се залепват от ролката - необходимата дължина се изрязва по протежение на цокъла. Виниловите и хартиените тапети се нарязват на ленти в зависимост от височината на стената плюс десет сантиметра. След залепването излишъкът се отрязва.

Не си струва да залепите цялата ширина на платното в ъгъл, тъй като най-вероятно ще се окаже неравномерно и тапетът може да се набръчка или вертикалата да се наруши. Необходимо е да залепите тапета до ъгъла на желаната ширина плюс два сантиметра. Следващата лента се припокрива от ъгъла, след което отрязваме излишното с остро макетно ножче.

Когато залепвате ленти до крилото на вратата, измерете разстоянието и изрежете предварително, за да залепите тапета успоредно на вратата.

Изгладете платното със суха, чиста кърпа, движейки се от центъра до ръба от двете страни. Притиснете добре краищата на тапета. Останалото лепило по краищата трябва да се отстрани с гъба.

Не забравяйте, че наскоро залепените тапети не трябва да се подлагат на ускорено изсъхване, тоест не е препоръчително да са на течения, пряка слънчева светлина, в противен случай тапетът може да се отлепи от стените и ремонтът у дома да бъде провален.

Ако сте направили всичко правилно, тапетът ще издържи дълго време, в противен случай ще се сблъскате с проблеми като изкривяване, несъответствие на шаблона, подуване, обелване, разкъсване в ъглите и забележими шевове. Проверете възможните грешки, за да избегнете допълнителни проблеми.

Чести грешки при неправилно залепване на тапети

Грешки при лепенето на тапети

Фигурите на тапетите не съвпадат

Може би най-често срещаната грешка, когато лепите сами тапети. Много е лесно да я избегнете, просто трябва правилно да съчетаете фигурите точно преди изрязването. Естествено не трябва да изрязвате цялото руло предварително. Максимум две или три ленти.

Несъответствие на шевовете на изрязани ленти

Втората най-често срещана грешка е несъответствието. Когато лентата вече е залепена за стената, не е добра идея да коригирате тази неточност като я издърпате нагоре, тъй като това може да доведе до скъсване на материала. В такива случаи е по-добре да премахнете лентата от тапет и да я залепите отново, а за да избегнете подобни грешки в бъдеще, трябва да използвате вертикална или отвесна линия, чиято роля може да играе обикновена тежест върху тънка нишка.

Петна, гънки и неравности

Като правило причината за тези неприятни явления е неспазването на температурния режим, както и инструкциите за приготвяне на лепилото. Мехурчета се образуват, когато в тапета попадне въздух. За да се предотврати появата им, веднага след залепването на лентата на стената, тя трябва внимателно да се изглади с мека, чиста кърпа от центъра към краищата.

Мехурчета на тапета

Също така, причината за появата на подуване, гънки и други деформации може да бъде ниската температура на помещението, адхезивният състав, както и теченията.

Правилното залепване на тапета трябва да се извършва при стайна температура, прозорците да бъдат затворени в стаята, а температурата на лепилото да бъде приблизително 30-35 градуса по Целзий. Ако работата се извършва през лятото при екстремни горещини, стаята първо трябва да се навлажни, като се поставят няколко контейнера с вода на пода. След приключване на работата, помещението трябва да остане непроветрено поне един ден.

Спазвайте стриктно инструкциите за приготвяне на лепилото. Лепилата не трябва да се нагряват твърде много, тъй като това може да доведе до загуба на свойствата им. Също така не забравяйте да използвате различен тип лепило за всеки тип тапет.

Малки подутини могат да бъдат отстранени чрез инжектиране на лепило под проблемната област със спринцовка. След това зоната внимателно се изглажда.

Отлепване на тапет

Това се случва, когато не се спазват технологиите за приготвяне на температурата и лепилото (виж по-горе), както и при залепване върху неподготвена повърхност. Преди да започнете основната работа, стената трябва да бъде добре почистена от остатъците от стари тапети, пукнатини от шпакловки и неравности и след това да покриете повърхността с акрилен грунд, който може да бъде закупен във всеки железарски магазин.

Пропуски във вътрешните ъгли

Това се случва, когато вътрешният ъгъл е покрит с плътно платно. За да се избегне това, тапетът трябва да бъде изрязан по такъв начин, че първата лента да припокрива ъгъла само с 3 сантиметра. Следващата лента се залепва срещу ъгъла, застъпвайки се с три сантиметровата част от другата лента.

Силно видими съединения (шевове)

Съединенията могат да бъдат забележими, ако не се вземе предвид правилната посока на светлината. Тапетът трябва да бъде залепен, като се започне от прозореца и се премине по-навътре в стаята. И само когато залепвате тънки тапети с припокриване, трябва да се придържате в обратна посока, т.е. от ъглите към прозореца.

Когато знаете тези прости правила, лепенето на тапети може да се превърне в забавление и да се насладите на добре свършената работа в красивия си нов дом.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати