advice.bg»Статии»Двор и градина»Отглеждане на цветя»Кои цветя издържат през зимата?

Кои цветя издържат през зимата?

кои цветя издържат през зимата

Представата за разцъфнали в разноцветни багри цветя свързваме с пролетта и лятото. Зимата е сезон, който се асоциира с гола и пуста природа, а зеленината може да се види само в иглолистните дървета.

Наистина повечето растения харесват топлината, но има прекрасни цветя, които не се страхуват от зимните студове и са късче цветна багра сред еднообразието на зимния пейзаж. Ето някои от издръжливите зимни цветя:

Трицветна теменужка - това срамежливо цвете не обича ярката светлина на слънцето и предпочита по-хладни и сенчести места. Непретенциозно и е няма нужда от често поливане или специална почва.

В същото време е много нежно и краси всяко кътче, където е засадено. Може да се гледа в сандъче или висяща кошница на терасата и да създава настроение в мрачните студени дни.

Жасмин - точно когато стане студено и навън е все мрачно, зимният жасмин разцъфтява и прогонва тягостното настроение. Това китайско цвете е добре адаптирано на наша почва и може да вирее в повечето райони у нас. Грижите за него са наистина минимални. Това пълзящо растение разцъфтява в бяло и жълто и достига до 3 метра височина. То расте много буйно и затова може да се посади само навън.

издръжливи зимни цветя
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Коледна роза - у нас отдавна е познато цветето кукуряк, но по света го наричат Коледна роза. Това много приятно и весело цвете не притеснява с изисквания за отглеждането му.

Може да вирее дори на тъмно, а леката светлина ще го накара да покаже колко буен може да бъде цъфтежът му. През зимата се наблюдават червените, лилави и жълти цветове на кукуряка. Той достига до 30 сантиметра, а по други географски ширини е вечнозелено растение.

Хортензия - това цвете е наистина специално по отношение на впечатлението, което създава. Цъфти с устремни лилави, розови или сини цветове, като това зависи от почвата, на която е засадено. Алкалните почви го правят розово, а киселинните - нежно синьо.

То е специално и затова, че няма предпочитания към сезоните, чувства се добре както през лятото, така и през зимата. Затова може да краси всяка цветна леха в градината. Едно от най-красивите цветя, които издържат зимата.

Мушкато - добре познатото градинско и стайно цвете, също не се влияе от сезони и цъфти през цялата година, с изключение на 1-2 зимни месеца. Напълно непретенциозно е, през зимата се чувства добре на балкона и не изисква никакви съществени грижи. Без него всяка градина или тераса ще изгубят от красотата си. Заложете на това издръжливо през зимата цвете и няма да съжалявате.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати