advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Носене на слухов апарат - какво трябва да знаем

Носене на слухов апарат - какво трябва да знаем

Носене на слухов апарат - какво трябва да знаем

Проблемите със слуха могат да възникнат на всяка една възраст, като причините могат да са от различно естество. Това, от своя страна, може да доведе до значителна или дори пълна загуба на слуха. С помощта на модерните слухови апарати може да се подобри значително качеството на живот на хората с подобни проблеми, но е важно именно лекар да избере конкретния и най-подходящ за вас модел.

Носене на слухов апарат - какво трябва да знаем

Причините, поради които може да се увреди слуха, могат да са различни: заболявания, механични повреди, възраст, постоянен шум и други фактори. Ако вече имате някакви оплаквания и не чувате добре, тогава трябва незабавно да се обърнете за консултация към специалист. Винаги трябва да помните, че колкото по-рано се открие загубата на слуха и колкото по-рано се избере подходящ слухов апарат, толкова по-добър ще бъде резултатът. Качество на корекция на слуха или увреждането зависи от множество фактори, включително и от самия слухов апарат.

По отношение на технологията за обработка на звука слуховите апарати могат да бъдат аналогови и цифрови.

Аналогови слухови апарати

Тези слухови апарати не могат да бъдат персонализирани. Те имат линеен тип на обработката на сигнала, който често се използва в аудио оборудването. Подходящи са за хората с хоризонтална аудиограма, тоест които имат приблизително една и съща загуба на слуха на всички честоти, както и за хората с проводима загуба на слуха - когато звукът не преминава във вътрешното ухо. Устройствата са сравнително евтини, но за сметка на това обхватът на функциите е малък и човекът ще чува звуци отвън с бръмчене и странични шумове.

Цифрови слухови апарати

Слухов апарат

Те са по-скъпи от аналоговите, но за сметка на това са доста по-функционални, имайки предвид това че при тях се нагажда самият апарат, тоест спрямо индивидуалната аудиограма на пациента. С тези слухови апарати звукът се чува максимално ясно, тоест не се получава шумене или изкривяване, като по този начин човекът може да върне качеството си на живот.

Разлика в мощността на слуховите апарати

Слуховите апарати се различават също така по мощността си, като биват слаби, средни, мощни и супермощни. Този параметър е индивидуален и се избира от лекаря, тоест в зависимост от конкретния случай. За целта в началото се тества слухът на болния и след това се избира индивидуална програма. Не бива да се носят апарат с по-висока мощност, тоест - ако това не се налага.

Слуховите апарати се различават и по своя размер и големина, като могат да бъдат дори много малки или по-големи. Стандартните са тези, които се закрепват зад ухото, като реално самата форма до голяма степен определя ефективността в конкретния случай. Самият размер се определя от мощността, като така слабите са по-малки, докато супермощните са по-големи.

Имайте предвид че никога не бива да си избирате сами слухов апарат, тъй като това може да се направи само от лекар. Причината е, че неправилният избор може да доведе дори до влошаване на слуха ви. Специалистът, от своя страна, винаги взема предвид възрастта на пациента, точната диагноза, степента на увреждане на слуха, аудиограмата, живота на пациента и редица други важни фактори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest