Как да защитим информацията на лаптопа си от кражби

Как да защитим информацията на лаптопа си от кражби

С напредването на технологиите кражбата вече не се отнася само за вещите, а и за информацията ви. Едно от местата, където имаме най-много информация, е лаптопа. Ако някой получи достъп до него директно или дистанционно, той получава достъп до голяма част от личните ви данни. Това може да са данни за кредитна карта, адреса, нещо лично и всичко друго, което съхранявате на него. Подобни кражби на информация от лаптопа никак не са желани и ето как да ги предотвратите.

Заключвайте лаптопа си с парола

Първата стъпка към това да защитим информацията на лаптопа си е да сложим парола на екрана за вход. Разбира се, трябва да изберете парола, която да не е лесна за разбиване. Има доста съвети в интернет за това как да изберем подходяща парола. Заключването на екрана за вход на лаптопа ще го защити от нежелан директен достъп до информацията ви. В случай че делите устройството с друг човек, на който нямате доверие до толкова, че да го оставите спокойно да разполага с вашите данни, тогава можете да създадете два отделни профила и да заключите вашия.

Антивирусна програма

Защита на лаптопа от вируси и кражба

Антивирусната програма е важна част от защитата на информацията на лаптопа ви. Някои компютърни вируси могат да разпространят информацията ви или да я унищожат. За да се предпазите от тях, ще ви трябва достатъчно добра антивирусна програма, която редовно да включвате да сканира. Но вградената в Windows антивирусна програма не е достатъчна. Има много безплатни такива, които ще предпазят лаптопа ви на ниво – например Avast, Avira, McAfee и други.

Направете резервно копие на данните си

В случай на кражба на данните ви те не само попадат в лоши ръце, а също така вие ги губите. Ако не искате това да се случи, направете резервно копие на данните и информацията си. Може да го направите на отделен хард диск, в клауд пространството или на други платформи. Без значение какъв способ сте избрали, не забравяйте да защитите и резервното копие.

Обновявайте системата

Обновленията на пръв поглед може да са досадни и ненужни, но те всъщност помагат за защитата на информацията на лаптопа ви. Това е така защото обновленията не само отстраняват неизправности на системата или приложенията, а и подобряват защитата им. Също така не изключвайте автоматичните обновления и не избягвайте рестартирането.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати