advice.bg»Статии»Социални и комунални услуги»Имигранти»Пребиваване в Австрия - какво трябва да знаем

Пребиваване в Австрия - какво трябва да знаем

Пребиваване в Австрия - какво трябва да знаем

Най-ценната и същевременно актуална информация относно пребиваването в Австрия можете да намерите на официалния сайт на МВнР, а нашата цел тук ще е единствено да ви запознаем с някои не толкова известни за Австрия факти.

Когато планирате екскурзия до австрийската столица или до някои по-стари градове, е важно да знаете, че именно заради старинната им архитектура те не изглеждат особено приветливи есенно време, когато там често вали и постройките изглеждат буквално сивкави и подгизнали. Всички останали сезони крият своето очарование, но ако все пак не съвпадат с плановете ви, не забравяйте, че 26-ти октомври е национален празник на Австрия.

Австрия често е наричана полицейска държава и това твърдение не бива да е подценявано. Ако смятате да пътешествате из Алпийската държава с кола, внимавайте да не прекрачвате границата на разрешената за движение скорост. В случай че използвате градски транспорт, то имайте предвид, че той е наистина точен и дори минута закъснение от ваша страна може да ви отдалечи от целите ви. Глобите за всякакви нарушения - от това, че сте били прекалено шумни до това, че не сте съумели правилно да разделите по обозначените за целта кофи боклука си, са наистина солидни.

Австрийската кухня не може да ви предложи нещо кой знае какво, но ако не сте вегетарианци, пробвайте различните специалитети, приготвени от конско месо, виенските наденички и изпечените свински ребърца. Не пропускайте да се насладите на капучиното, което произхожда именно от Австрия, както и на пухкавите кроасани.

Живот в Австрия

Ние, българите, сме свикнали да можем да си напазаруваме това-онова от някое денонощно квартално магазинче. Е, не очаквайте подобно нещо в Австрия. Истинска рядкост е да срещнете денонощни магазини за цигари, кафе, нещо дребно за хапване или за пиене. Късмет ще имате единствено по бензиностанциите. Дори големите търговски вериги затварят доста рано и не се учудвайте, ако не работят в неделя. Онези, които са си намерили такава работа в Австрия, със сигурност се наслаждават.

Споменавайки магазините е добре да вметнем, че ако решите да си пазарувате дрехи, докато пребивавате в Австрия, трябва наистина да дебнете за намаления, за да си струва. Имайте предвид, че там не само модата е доста по-различна, но често и размерите не отговарят напълно на европейските - в повечето случаи са по-големи. Задължително пробвайте дадена дреха преди да си я закупите. Номерата на обувките отговарят на нашенските и там рядко има разминаване.

Като вземете предвид тази, както и посочената от МВнР информация относно пътуването си до Австрия, то наистина можете да прекарате приятно там.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати