Advice.bg»Статии»Двор и градина»Компост»Естествени начини за подхранване на почвата

Естествени начини за подхранване на почвата

компостирането е естествен начин за подхранване на градината

В последните години органичната градина става все по-популярна, а методите, които използваме за продукцията, са важни за нашето здраве и за здравето на планетата ни.

За да се присъедините към голямото семейство на органичното градинарство, прочетете нашите предложения за естествена тор. Те могат да се използват както за градината, така и за саксиите. Някои от тях могат да бъдат направени у дома с подръчни средства.

Подхранване с остатъци от трева

Ако имате площ в градината, засадена с трева, ето ви и първият начин. След като окосите тревата, не я изхвърляйте. Използвайте я, за да я насипете около зеленчуците или при цветята. Предпазва от плевели. Богата е на азот, което е основно хранително вещество за повечето растения.

Подхранване на почвата с плевели

Много от плевелите, които се намират в градината ви са също богати на азот и съответно представляват прекрасен начин да направите своя собствена тор. Как да стане това? След като оплевите, натрупайте плевелите в дълбок съд – кофа или буре и залейте с вода. Оставете седмица или две и полейте растенията си. Прекрасен начин да наторите по естествен начин.

Подхранване на почвата с биологичен отпадък от кухнята

естествено подхранване на почвата
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Компостирането става все по-модерно у нас. А какво по-лесно от това да съберем остатъците от готвенето – обелките от различни плодове и зеленчуци са ефектния начин да си набавим тор по естествен начин.

Компостът освобождава множество хранителни вещества бавно. Това означава, че може да торите само един път в годината или един път на две години. Компостът задържа влагата в почвата и е перфектното разрешение за дълги и сухи лета.

Подхранване с листа от дървета

Есента е красив сезон, който обагря земята с най-различни цветове. Падането на листата обаче се превръща в непрестанно задължение за вас. Вместо да ги събирате и изхвърляте, просто ги нахвърляйте в градината. Те са богати на минерали привличат земните червеи и задържат влагата.

Освен да ги нахвърляте или да ги компостирате, може да ги смесите с почвата на растенията в саксии. Резултатът ще е бурен растеж и/или цъфтеж.

Подхранване с остатъци от кафе

Остатъците от кафе имат множество приложения в кухнята и градината като едно от тях е подхранване на почвата. Растения като домати и боровинки например се нуждаят от по-киселинна почва. Кафето ще помогне за това. Изсипете остатъците директно върху почвата или ги смесете с вода и полейте. Ако изберете втория вариант добра идея е да накиснете кафето за седмица за максимален ефект.

Подхранване с черупки от яйца

Варта често се използва за торене в градини, в които преобладават растения, които не обичат киселинна почва. Вместо да купувате вар обаче, може да използвате черупки от яйца за целта. Те съдържат 93% калциев карбонат. Измийте ги, оставете да изсъхнат и начукайте. После разпределете на необходимите места.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest