advice.bg»Статии»За дома»Почистване»Как да почистим велурени обувки

Как да почистим велурени обувки

Как да почистим велурени обувки

Вероятно почти всяка дама притежава в гардероба си поне един чифт комфортни велурени обувки, независимо дали са от естествена или изкуствена кожа. Велурът сам по себе си излъчва комфорт и стил. Но е факт, че не е особено лесен за поддържане. Ето защо тук ще ви покажем как можете да се справите с този проблем.

Велурът като материя не е влаголюбив, което означава, че абсолютно никога не трябва да го перете в пералня. Винаги предпочитайте да го чистите на сухо с помощта на четка (не твърда) или със специалните гуми, които се предлагат за почистване на велур.

Ако любимите ви обувки са прекалено мръсни или по някаква друга причина се налага да бъдат намокрени, то не ги оставяйте в сушилня, до радиатори, на пряка слънчева светлина и не ги сушете със сешоар. За да премахнете излишната влага, е най-добре да пъхнете в тях някаква хартия, която предварително сте направили на топче и периодично сменяте. До пълното им изсъхване е добре обувките да са на проветриво място (балкон или тераса), но не на пряка слънчева светлина.

Почистване на велурени обувки

По отношение на средствата за почистване на велур (ако не е възможно почистване единствено с четка или гореспоменатата гума), можете да се ориентирате или към домашните средства или към онези, които са специално предназначени за велур, като спрейове и пяна. Последните са доста скъпи, но и доста по-ефективни. Прибавяме и факта, че могат да освежат цветовете на велура и да му придадат еластичност, което ще стане доста по-трудно, ако използвате домашни средства.

Да изброим обаче и кои са домашните средства за почистване на велур - стара четка за зъби, с която да премахнете кал, прах или друг вид замърсяване; гумичка за триене на молив или пък кора от стар хляб. Всички тези средства, с които вероятно разполагате у дома, биха ви били от полза.

Друг изпитан домашен трик за почистване на велур и по-конкретно за премахването на мазни петна по него е с третирането на петната с брашно. Просто поръсете обувките с тях и изчакайте няколко часа брашното да попие в себе си мазнината. След това го премахнете от обувките и добре ги изтъркайте с четка. Този метод върши чудеса с обувките от светъл велур, но го прилагайте по-предпазливо, ако разполагате с велурени обувки от по-тъмна материя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest