advice.bg»Статии»Домашни любимци»Кучета»Как да махнем кърлеж от куче

Как да махнем кърлеж от куче

Как да махнем кърлеж от куче
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Кучетата са животни, които се разхождат по няколко пъти на ден, като колкото и да ги пазите, винаги можете да видите кърлеж на кучето си. Тези паразити не само могат да предизвикат различни раздразнения на кожата, но и пренасят различни много опасни болести.

За да можете да премахнете кърлеж в домашни условия, ще са ви необходими ръкавици, очила, антисептик, пинцети, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт.

Въпреки всеобщото мнение, че са насекомите, те спадат към категорията на паякообразните и възрастните имат по 8 лапи, а малките - 6. Има малки, така и по-големи видове кърлежи, като на големина могат да достигнат до 6 милиметра. Когато женската се е напила с кръв, тогава тя може да се увеличи дори до 13 милиметра. Живеят в ниските треви и можете лесно да ги донесете дори вие в дома си заедно с дрехите, като затова е важно всеки ден да преглеждате кучето си за кърлежи. Обикновено се различават няколко цвят, а именно кафяви, черни или сиви.

Как да махнем кърлеж от куче?

Първата ви стъпка, ако сте намерили кърлеж по кучето ви, е да подготвите всички необходими инструменти. Преди да го вадите, е важно да си сложите ръкавици и очила, както и да обработите със спирт пинцетата. Подгответе си и антисептик, за да можете след изваждането да обработите мястото. Добре е също така да го обръснете на около 2 см, за да можете да виждате по-добре кърлежа и по-лесно да го захванете максимално близо до главата, особено ако кучето е дългокосместо. Можете да си закупите и специален инструмент за вадене, който се продава във всички зоомагазини.

Преди да започнете с ваденето, се убедете, че кучето е спокойно, като е добре да извикате някой да ви помага, за да можете да фиксирате любимеца ви по-добре. Бъдете внимателни и се старайте да не викате на кучето ви, за да не го стресирате допълнително. Можете да му дадете любимата играчка, с която да се занимава и да се разсейва от неприятната манипулация.

Етапи на вадене на кърлеж от куче

Кърлеж

1. Предварително си подгответе необходимите инструменти, а именно ръкавици, очила, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт, пинсети;

2. Сложете си ръкавиците;

3. Дезинфекцирайте със спирт предварително пинцетата;

4. Фиксирайте животното, за да не мърда;

5. Огледайте добре мястото, за да се убедите, че това е кърлеж, а не например някакво кожно образувание;

6. Обръснете с машинка мястото около кърлежа;

7. Захванете с пинцетата кърлежа, като се стараете да е максимално близо до главата и след това с рязко движение го издърпайте (можете да използвате и специален инструмент за вадене);

8. Огледайте добре дали сте извадили целия кърлеж, тъй като ако е останала главата, тогава това може да доведе до сериозни инфекции;

9. Сложете го в контейнер със спирт, за да го убиете и да можете да го занесете на ветеринар;

10. Накрая обработете мястото със антисептик.

Можете да използвате гребен, като така по-лесно ще оглеждате кучето за наличие на кърлежи следващия път. Ако не успявате дори и така, тогава можете да използвате студената струя на сешоара, за да видите по-добре мястото, където се съмнявате, че има кърлеж. Най-уязвимите места са около възглавничките на лапите, ушите и ингвиналните гънки, но все пак кърлежите могат да бъдат открити навсякъде, затова е важно да преглеждате цялото тяло на кучето.

Добре е в профилактични цели да използвате и специалните средства, като например шампоаните. Те обаче не са много препоръчителни за малките питомци, затова задължително прочетете етикета, преди да ги използвате. Добър вариант са и спрейовете против кърлежи и бълхи. Най-добре е обаче да се посъветвате с ветеринар, който ще ви помогне да изберете максимално ефективно, но и безопасно средство.

Ако вече сте намерили и сте извадили кърлежа от кучето ви, тогава помнете че в следващите няколко дни трябва да наблюдавате животното много добре, а именно за наличието на тези симптоми:

- нарушена двигателна активност;

- повишаване на температурата на кучето;

- отпадналост;

- липса на апетит при кучето;

- слабост;

- повръщане при кучето.

Винаги проверявайте след всяка разходка кучето ви за кърлежи, тъй като те са приносители на много опасни зарази. Ако намерите, тогава веднага го извадете и го убийте, слагайки го в контейнер със спирт. Добре е да се консултирате с ветеринар, за да ви назначи най-добрият профилактичен курс срещу тези паразити. Ако все пак се притеснявате и не искате да рискувате, вадейки кърлежа сами, тогава винаги можете да заведете кучето във ветеринарна клиника, където ще направят това вместо вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest