Как да махнем кърлеж от куче

Как да махнем кърлеж от куче

Кучетата са животни, които се разхождат по няколко пъти на ден, като колкото и да ги пазите, винаги можете да видите кърлеж на кучето си. Тези паразити не само могат да предизвикат различни раздразнения на кожата, но и пренасят различни много опасни болести.

За да можете да премахнете кърлеж в домашни условия, ще са ви необходими ръкавици, очила, антисептик, пинцети, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт.

Въпреки всеобщото мнение, че са насекомите, те спадат към категорията на паякообразните и възрастните имат по 8 лапи, а малките - 6. Има малки, така и по-големи видове кърлежи, като на големина могат да достигнат до 6 милиметра. Когато женската се е напила с кръв, тогава тя може да се увеличи дори до 13 милиметра. Живеят в ниските треви и можете лесно да ги донесете дори вие в дома си заедно с дрехите, като затова е важно всеки ден да преглеждате кучето си за кърлежи. Обикновено се различават няколко цвят, а именно кафяви, черни или сиви.

Как да махнем кърлеж от куче?

Първата ви стъпка, ако сте намерили кърлеж по кучето ви, е да подготвите всички необходими инструменти. Преди да го вадите, е важно да си сложите ръкавици и очила, както и да обработите със спирт пинцетата. Подгответе си и антисептик, за да можете след изваждането да обработите мястото. Добре е също така да го обръснете на около 2 см, за да можете да виждате по-добре кърлежа и по-лесно да го захванете максимално близо до главата, особено ако кучето е дългокосместо. Можете да си закупите и специален инструмент за вадене, който се продава във всички зоомагазини.

Преди да започнете с ваденето, се убедете, че кучето е спокойно, като е добре да извикате някой да ви помага, за да можете да фиксирате любимеца ви по-добре. Бъдете внимателни и се старайте да не викате на кучето ви, за да не го стресирате допълнително. Можете да му дадете любимата играчка, с която да се занимава и да се разсейва от неприятната манипулация.

Етапи на вадене на кърлеж от куче

Кърлеж

1. Предварително си подгответе необходимите инструменти, а именно ръкавици, очила, лупа или увеличително стъкло, контейнер със спирт, пинсети;

2. Сложете си ръкавиците;

3. Дезинфекцирайте със спирт предварително пинцетата;

4. Фиксирайте животното, за да не мърда;

5. Огледайте добре мястото, за да се убедите, че това е кърлеж, а не например някакво кожно образувание;

6. Обръснете с машинка мястото около кърлежа;

7. Захванете с пинцетата кърлежа, като се стараете да е максимално близо до главата и след това с рязко движение го издърпайте (можете да използвате и специален инструмент за вадене);

8. Огледайте добре дали сте извадили целия кърлеж, тъй като ако е останала главата, тогава това може да доведе до сериозни инфекции;

9. Сложете го в контейнер със спирт, за да го убиете и да можете да го занесете на ветеринар;

10. Накрая обработете мястото със антисептик.

Можете да използвате гребен, като така по-лесно ще оглеждате кучето за наличие на кърлежи следващия път. Ако не успявате дори и така, тогава можете да използвате студената струя на сешоара, за да видите по-добре мястото, където се съмнявате, че има кърлеж. Най-уязвимите места са около възглавничките на лапите, ушите и ингвиналните гънки, но все пак кърлежите могат да бъдат открити навсякъде, затова е важно да преглеждате цялото тяло на кучето.

Добре е в профилактични цели да използвате и специалните средства, като например шампоаните. Те обаче не са много препоръчителни за малките питомци, затова задължително прочетете етикета, преди да ги използвате. Добър вариант са и спрейовете против кърлежи и бълхи. Най-добре е обаче да се посъветвате с ветеринар, който ще ви помогне да изберете максимално ефективно, но и безопасно средство.

Ако вече сте намерили и сте извадили кърлежа от кучето ви, тогава помнете че в следващите няколко дни трябва да наблюдавате животното много добре, а именно за наличието на тези симптоми:

- нарушена двигателна активност;

- повишаване на температурата на кучето;

- отпадналост;

- липса на апетит при кучето;

- слабост;

- повръщане при кучето.

Винаги проверявайте след всяка разходка кучето ви за кърлежи, тъй като те са приносители на много опасни зарази. Ако намерите, тогава веднага го извадете и го убийте, слагайки го в контейнер със спирт. Добре е да се консултирате с ветеринар, за да ви назначи най-добрият профилактичен курс срещу тези паразити. Ако все пак се притеснявате и не искате да рискувате, вадейки кърлежа сами, тогава винаги можете да заведете кучето във ветеринарна клиника, където ще направят това вместо вас.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати