Advice.bg»Статии»Здраве»Здравни съвети»Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Кръвното налягане влияе изключително върху здравето на човека. В зависимост от това какво е налягането – ниско или високо, може да се сблъскате със симптоми като световъртеж, главоболие. Но всъщност има много по-страшни неща, които могат да ви се случат, ако не си обърнете внимание на време.

Колко ниско е кръвното налягане?

В определени случаи може да се говори, че колкото по-ниско е кръвното ви, толкова по-добре. Учените все още обаче не са установили кога кръвното е прекалено ниско, поне докато не се появят неприятните симптоми.

Симптоми на ниско кръвно налягане

Много лекари смятат, че хроничното ниско кръвно налягане е опасно, ако бъдат наблюдавани следните симптоми: световъртеж, замаяност, гадене, припадъци, дехидратация или необичайна жажда, липса на концентрация, замъглено зрение, треска, учестено дишане, умора.

Причини за ниско кръвно налягане

Причините са много и най-различни:

- Продължителен сън;

- През първите 24 седмици от бременността е обичайно кръвното да е по-ниско;

- Загуба на кръв – например, ако се нараните и загубите много кръв, кръвното ви ще падне рязко;

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

- Някои лекарства – лекарствените продукти могат да причинят ниско кръвно налягане, включително диуретици и други лекарства, които лекуват хипертония; сърдечни лекарства като бета блокери; лекарства за болестта на Паркинсон; трициклични антидепресанти; лекарства за еректилна дисфункция;

- Наркотиците и алкохолът също свалят кръвното;

- Ендокринни проблеми: Такива проблеми включват усложнения с жлезите, произвеждащи хормон в ендокринната система на тялото; по-специално, неактивна щитовидна жлеза, надбъбречна недостатъчност, ниска кръвна захар и в някои случаи диабет;

- Тежка инфекция (септичен шок);

- Алергична реакция.

Какво значи ниска горна граница на кръвното?

Горната граница на кръвното налягане се нарича систолно налягане (систолично). Това е максималното налягане в кръвоносните съдове, при съкращението на сърцето. А долната се нарича диастолно налягане (диастолично).

Минималното налягане в горната граница зависи от няколко фактора: ударният обем на сърцето, свойството на съдовете да се разтягат при увеличение на налягането; съотношението на скоростта на изтласкване и съдовото съпротивление.

При по-младите хора, големите артерии имат по-голяма разтегливост. При съкращението на сърцето стената им се разтяга и те поемат изпомпената от него кръв. Следователно това разтягане не позволява на горната граница (систоличното налягане) да се повиши прекалено много.

С течени на годините при повечето хора се развиват атеросклеротични плаки, които намаляват свойството на съдовете да се разтягат при ударите на сърцето.

Намалената разтегливост повишава горната граница и понижава долната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest